Sveučilište u Mostaru

Dan otvorenih vrata Tvornice učenja na Fakultetu strojarstva

Cilj Dana otvorenih vrata je upoznati lokalne gospodarstvenike, posebno one iz sektora metala i plastike, kao i druge interesne skupine, o mogućnostima koje nudi Tvornica za učenje za razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 06. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike organizira „Dan otvorenih vrata  Tvornice za učenje/Centra za digitalizaciju“  kako bi prezentirao rezultate projekta „Povećanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća digitalizacijom  - IC SMED“ i projekta “Ponovno povezivanje sveučilišta i gospodarstva radi poticanja inovacija/Reconnecting universities and entreprises to unleash regional innovation and entrepreneurial activity – KnowHub“.

Projekt IC SMED Fakultet implementira u partnerstvu s razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke HERAG i pet poduzeća iz sektora metala i plastike: SIK d.o.o., Škutor d.o.o., MA-COM d.o.o., TEM mandeks d.o.o. i Weltplast d.o.o., a podržan je sredstvima Europske unije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj BMZ u okviru EU4Bussines projekta u BiH. Projekt KnowHUB se implementira u partnerstvu sa Sveučilištima i razvojnim centrima Europske Unije i Balkana u okviru Programa ERASMUS+.

Cilj Dana otvorenih vrata je upoznati lokalne gospodarstvenike, posebno one iz sektora metala i plastike, kao i  druge interesne skupine, o mogućnostima koje nudi Tvornica za učenje za razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća, kojima će biti omogućeni uvjeti za unapređenje novim znanjima i opremom iz područja digitalizacije. Tvornica za učenje povezuje akademsku zajednicu i gospodarstvo, ona je mjesto praktične primjene akademskog znanja, gdje se testiraju novi poslovni i proizvodni modeli a zatim implementiraju u poduzećima.

Demonstrirati će se nove tehnologije koje će se moći koristiti u Tvornici za učenje/Centru za digitalizaciju  za potrebe lokalnih poduzeća i srednjih škola. Radi se o  robotici, mjeriteljstvu, digitalnim asistentskim sustavima, integracijom ERP-CRM-eCommerce, reverzibilnom inženjerstvu, energetskoj efikasnosti i 3D printu. Sve to može pomoći lokalnim poduzećima da budu učinkovitiji i mladim ljudima u dobivanju vrhunskih znanja.

Obraćanje medijima organizira Sveučilište u Mostaru, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a prisutnima će se obratiti:

- Rektor/Prorektor Sveučilišta u Mostaru,

- Nevenko Herceg, premijer Vlade HNŽ,

Tvornica za učenje /Centar za digitalizaciju djeluje u okviru Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike i predstavlja mjesto suradnje poduzeća i akademske zajednice uz podršku institucija. Podrška koju će Centar pružati proizvodnim poduzećima i studentima se odnosi na usluge iz ispitivanja novog proizvoda; prototipovi; prijenos novih znanja u području digitalizacije i robotike; 3D printanje; reverzibilno inženjerstvo; Internet stvari („Internet of Things“ - mrežna infrastruktura u kojoj fizičke i virtualne "stvari" svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrisane); virtualizacije računalnih resursa i računarstva u oblaku („Cloud computing“ - pružanje IT infrastrukture kao što je prostor za pohranu podataka ili aplikacijski softver putem Interneta); podrška, obrazovanje i savjetovanje za mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) ka Industriji 4.0 (automatizacija tradicionalnih proizvodnih i industrijskih praksi, koristeći modernu pametnu tehnologiju).

Vrijednost KnowHUB projekta je 208.400 KM  od čega EU sufinancira 184.000 KM.

Ukupna vrijednost IC SMED projekta je 606.600 KM od čega EU sufinancira 479.000 KM kroz EU4Business projekt. EU4Business je projekt Europske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora. Ukupna vrijednost ovog projekta je 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (sa 15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (sa 1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do ožujka 2022. 

Kopirati
Drag cursor here to close