Samo nek' se donosi

Daleko od obrazovanja na daljinu: Zakon donesen bez ključnog plana!

Iako je Zakon izglasan, još se uvijek ne zna kako bi trebala izgledati nastava na daljinu...
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2020. u 08:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Način i uvjeti izvođenja nastave na daljinu regulirat će se posebnim pravilnikom Ministarstva'', navodi se u usvojenom nacrtu Zakona o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kojeg je proteklog tjedna usvojila Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

No, iako je Zakon izglasan, još se uvijek ne zna kako bi trebala izgledati nastava na daljinu jer Vlada i Ministarstvo prosvjete nemaju pravilnik.

Potvrđuje to i stavka Članka 1 Zakona koja kaže: ''Do donošenja pravilnika iz prethodnog stava, način i uvjeti izvođenja nastave na daljinu regulirat će se pojedinačnim aktima Ministarstva''.

Naime, u usvojenim izmjenema stoji da, ''ukoliko zbog vanrednih okolnosti (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti, ratnog stanja i drugih izvanrednih situacija) nije moguće izvoditi redovnu kabinetsku nastavu, odnosno ukoliko dođe do obustave iste, u školama na području Kantona, Vlada može, na prijedlog Ministarstva, odlukom uspostaviti izvođenje nastave na daljinu''.

''Ministarstvo može dati suglasnost za uspostavu nastave na daljinu i pojedinim školama na području Kantona ukoliko zbog izvanrednih okolnosti nisu u mogućnosti izvoditi redovnu kabinetsku nastavu'', stoji u izmjenama bez pravilnika.

Dokaz je ovo kako je zakon, koji bi trebao smiriti javnost, donesen bez konačnog razrađenog plana pa je ostala rupa u tome na koji će se način održavati nastava na daljinu. Ako plan i postoji, javnost nije upoznata s njime, pa bi roditelji, kojima su škole načine izvođenja nastave predočile pred sam početak nastave, opet nova pravila mogli dobiti u ruke kad je već kasno za bilo kakve reakcije.

Neslužbeno doznajemo da su pojedini roditelji počeli ''zatrpavati'' ministarstvo sa zahtjevima za dodjelu računala kako bi djeca, ako do toga dođe, mogla neometano pohaćati on-line nastavu, odnosno nastavu na daljinu koju Zakon nije definirao.

S druge strane, roditelji su se jasno očitovali da ne žele da se nastava izvodi online, a po druđtvenim mrežama i Viber-grupama kruže informacije kako ih je veliki broj spreman na bojkot ovakve nastave.

Kopirati
Drag cursor here to close