Nove metode upravljanja tvrtkama

Centar za 'Lean menadžment sustav upravljanja' na FSR-u

Većina BiH tvrtki ima nisku razinu produktivnosti, slabiju učinkovitost i nedovoljno su konkurentne, što im ograničava konkurentnost na regionalnom i globalnom tržištu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 11. 2017. u 10:53 Bljesak.info
Kopirati

U sklopu projekta ''Povećanje konkurentnosti poduzeća u metalnom sektoru kroz implementaciju Lean alata i osnivanje Centra za Lean'' dekan Fakulteta strojarstva i računarstva dr.sc. Željko Stojkić uz suradnike i projektne partnere bio je u službenom posjetu institutu PTW Darmstadt koji se nalazi u Darmstadt-u u Njemačkoj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudjelovali su na službenoj edukaciji projekta te su posjetili tvrtku Voith Turbo gdje su imali priliku vidjeti implementirani sustav Lean menadžmenta u stvarnim uvjetima rada.

U suvremenim uvjetima poslovanja na globaliziranim tržištima, karakterističnim po naglim i brzim promjenama u promjenjivom, neizvjesnom i turbulentnom okruženju, nužan je prijelaz od tradicionalne menadžerske škole utemeljene na predviđanju tržišnih potreba prema suvremenoj menadžerskoj školi utemeljenoj na stvarnim potrebama kupca, odnosno zahtjevu kupca.

U navedenim uvjetima poslovanja više nije moguće održati konkurentnost bez primjene suvremenih alata Lean menadžmenta. Većina BiH tvrtki ima nisku razinu produktivnosti, slabiju učinkovitost i nedovoljno su konkurentne, što im ograničava konkurentnost na regionalnom i globalnom tržištu.

Trenutno ne postoji organizacija koja možželjko stojkić, e biti servis tvrtkama u vidu podrške/konzaltinga iz Lean menadžmenta.

Upotreba Lean metoda i alata u uvjetima suvremenog poslovanja donosi brojne prednosti. Lean menadžment smanjuje mogućnost pogrešaka i zastoja u poslovanju u odnosu na tradicionalne poslovne sustave, te se njegovom upotrebom nastoji stvoriti što veća vrijednost za kupce sa što manje resursa.

Svjestan navedenih poteškoća Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru je zajedno s partnerima FEAL Široki Brijeg, Miviko Posušje, TEM Mandeks Široki Brijeg, TT Kabeli Široki Brijeg i Weltplast Posušje aplicirao na EU ProLocal Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Program je financiran od strane Europske unije, a provodi se uz pomoć GIZ-a (The Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), zajedno s projektom ''Povećanje konkurentnosti poduzeća u metalnom sektoru kroz implementaciju Lean alata i osnivanje Centra za Lean".

Projekt ukupne vrijednosti 225.540 KM i trajanja od 15 mjeseci, odobren je, te je početkom kolovoza potpisan ugovor s GIZ-om.

Dosadašnja iskustva primjene Lean principa i alata u tvrtkama pokazala su da se njegovom primjenom vrlo brzo smanjuju troškovi poslovanja i zalihe, povećava se zadovoljstvo kupca, zaposlenici su motiviraniji za rad, skraćuje se vrijeme proizvodnje, pružanja usluge i isporuke proizvoda i usluga, što je i cilj projekta.

Na Fakultetu je već održana prva radionica kojoj je prisustvovalo više od 50 djelatnika tvrtki iz okruženja, te mnogi domaći i strani predavači.

Uz kvalitetno obrazovano osoblje uvest će se novi alati upravljanja u organizacijama, te će se uspostaviti Centar za za kompetenciju iz područja Lean managementa na Fakultetu strojarstva  i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati