Novi studenti

Brucoškim satom započela nova akademska godina Univerziteta Džemal Bijedić

Na mostarskom univerzitetu studirat će studenti iz naše županije, ali i iz drugih poput Srednjobosanske, Zeničko - dobojske županije, ali i studenti iz drugih dijelova BiH, te iz zemalja u okruženju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 10. 2017. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za studente Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u ponedjeljak je upriličen brucoški sat na kojemu su se upoznali sa rukovodstvom ove visokoškolske ustanove.

Pozdravnu riječ novim studentima uputio je rektor Sead Pašić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županiej Rašid Hadžović, predstavnik organizacije Best, te predsjednik Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Džani Pajić.

"Akademska godina je počela sa današnjim brucoškim satom, te od ovog trenutka već trebate početi marljivo raditi, učiti i dati doprinos da postanete bolji ljudi, te da završite željeni smjer na jednom od fakulteta", rekao je Pašić.

U izjavi za medije Pašić je istaknuo: "Broj do sada upisanih studenata na naš Univerzitet je oko 1000, s tim da upisi na mastere nije još ni približno pri kraju, tako da očekivani broj kad se sve zbroji trebao bi biti oko 1100 novih studenata. To je nešto manji broj upisanih u odnosu na prošlu godinu, ali s obzirom da opada broj srednjoškolaca, mi smo zadovoljni.

Na mostarskom univerzitetu studirat će studenti iz naše županije, ali i iz drugih poput Srednjobosanske, Zeničko - dobojske županije, ali i studenti iz drugih dijelova BiH, te iz zemalja u okruženju.

Nove studente na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' dočekala su dva nova studijska profila. Prošle godine pokrenuli smo studij zdravstva i još neke, a ove godine pokrenuli smo studij turizma, te na Građevinskom fakultetu studijski program geodezija" istaknuo je Pašić u izjavi za medije.

"Želim vam uspješan studij, te da ne studirate samo radi profesora ili okoline. Studirajte radi sebe, jer stečeno znanje i praksu ćete prvenstveno koristiti kako biste vi sami imali koristi u privatnom i poslovnom životu u budućnosti", poručio je između ostaloga budućim studentima ministar Hadžović.

"Unija studenata je tu za sva vaša pitanja, prijedloge i sugestije, te eventualne nejasnoće oko studija. Nismo tu samo radi toga da nas tražite kada treba smanjiti školarinu. Obratite nam se i u momentima kada imate prijedlog za neki projekt koji će omogućiti boljitak svima nama", naglasio je između ostaloga Pajić u obraćanju studentima.

Nakon brucoškog sata, studenti su krenuli prema fakultetima kako bi se upoznali sa rukovodstvom i profesorima.

Kopirati
Drag cursor here to close