Sretno!

SUM: Brucoškim satom započela nova akademska godina

''Treba se obrazovati, jer je to presudno'', kazao je rektor Tomić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 09. 2019. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Društvo bez obrazovanja, znanosti i umjetnosti je isto što i osoba bez pamćenja - obmanuta, zbunjena i podložna različitim iskorištavanjima'', kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić brucošima na svečanosti početka nove akademske 2019./2020. godine koja je održana u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Rektor Tomić poželio je studentima prve godine preddiplomskih studija dobrodošlicu u sveučilišnu obitelj i novi akademski svijet, nazivajući ga svijetom nade i očekivanja.

Foto: Bljesak.info / Detalj s brucoškog sata u Kosači
Foto: Bljesak.info / Detalj s brucoškog sata u Kosači

Prisjetio se pitanja s kojim se sve više susreću mladi, a to je vrijedi li se obrazovati u okruženju u kakvom živimo, s nedostatkom proizvodnje, nestabilnom društvenom i političkom situacijom.

''Moj odgovor znate. Treba se obrazovati, jer je to presudno'', kazao je rektor Tomić.

Foto: Bljesak.info / Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić

''Odabir obrazovanja donosi vam brojne darove života, zdravlje, više standarde, znanje i slobodu, ovaj put koji ste izabrali je pravi put, koji vodi ka nadi, znanju i boljem životu'', rekao je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Studentskoga zbora SUM-a Ivo Čarapina kazao je kako se mladi ljudi danas susreću sa teškom situacijom te da su pred njima veliki izazovi.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Studentskoga zbora SUM-a Ivo Čarapina

''Mladi koji su donijeli odluku da će studirati ovdje, donijeli su odluku da žele ostati u Bosni i Hercegovini. Oni zaslužuju dobiti sva ona prava koja im pripadaju kao studentima, posebno zaslužuju da kad završe svoj fakultet dobiju radno mjesto u svojoj državi'', kazao je Čarapina.

Sveučilište u Mostaru na kojem studira oko 12 tisuća studenata, jedino je javno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Broji 10 fakulteta, jednu akademiju, 9 instituta, sveučilišnu knjižnicu i studentski centar.

Inače, trenutno nije poznat točan broj upisanih studenata u novu akademsku 2019./2020. godinu jer, kako napominju iz Sveučilišta, ti podaci još uvijek nisu obrađeni.

Foto: Bljesak.info / Detalj s brucoškog sata u Kosači
Foto: Bljesak.info / Detalj s brucoškog sata u Kosači
Kopirati
Drag cursor here to close