S naglaskom na Srebrenicu

Britanski učenici učit će o ratu u BiH

Učenici britanskih javnih škola učit će o ratu u Bosni i Hercegovini s naglaskom na genocid u Srebrenici
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 10. 2017. u 23:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici svih javnih škola u Velikoj Britaniji imat će priliku izučavati sve relevantne činjenice iz ratnog razdoblja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, s posebnim naglaskom na geneocid u Srebrenici.

Rečeno je to na današnjem sastanku predsjednika Vlade Županije Sarajevo Elmedina Konakovića s predstavnicima britanskih sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te osnivačem i predsjednikom Fondacije "Remembering Srebrenica" Waqarom Azmijem.

'' Važno nam je da djeca u Britaniji budu upoznata sa srebreničkom tragedijom, ali i sa svim onim što je vaš narod proživio tijekom četiri godine opsade Sarajeva'', kazao je Azmi.

Podcrtao je kako je ova fondacija i formirana s ciljem poticanja na toleranciju, međureligijsko poštovanje, podizanja svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studentske i učeničke posjete i druge vrste aktivnosti koje se poduzimaju radi prevladavanja mržnje, predrasuda i strahova.

''Djeca trebaju učiti iz knjiga o povijesti gdje bi im se točno predočile činjenice, kao i da sve što je vezano za ovaj naše najteže razdoblje treba nazvati pravim imenom. Ne smijemo dozvoliti da živimo u zabludi da su svi isti, jer to nije tako'', istaknuo je predsjednik Vlade ŽS Konaković te podržao inicijativu predstavnika ovih sindikata, smatrajući je izuzetno značajnom.

Dogovoreno je da se u suradnji s Ministarstvom za obrazovanje, znanost i mlade Županije Sarajevo i institutima za istraživanje ratnih zločina i povijest osiguraju svi relevantni podaci koji će doprinijeti izučavanju ratnih događanja u svjetlu kakvi su oni zaista i bili, priooćeno je iz Press službe ŽS.

Kopirati
Drag cursor here to close