Nadogradnja

BreakPoint demantira: Donacija nije lažna, ministarstvo je pogriješilo

Tvrtka navodi kako ''sadržaj članka, namjerno ili slučajno, samo djelomično opisuje procese koji se odnose na platformu eŠkola…''
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 12. 2020. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao kompanija koja je značajne resurse uložila u osiguranje pretpostavki za što efikasniju realizaciju online nastave koristeći jedinstvenu platformu, nismo naplatili ništa što je bio predmet donacije. Javna nabavka koju spominjete u svom članku podrazumijeva nadogradnju, održavanje i podršku korisnicima tijekom 2020/2021. školske godine''.

Stoji to u demantiju kompanije BreakPoint d.o.o., na članak "Online nastava: Ministarstvo prosvjete HNŽ-a platilo donirani softver" objavljenom na portalu Bljesak.info.

Tvrtka navodi kako ''sadržaj članka, namjerno ili slučajno, samo djelomično opisuje procese koji se odnose na platformu eŠkola čiju je licencu, odnosno pravo na korištenje, naša kompanija, prvenstveno zbog pandemije COVID-19 i (ne)spremnosti školstva da u tom momentu pravovremeno odgovori novim potrebama i oblicima izvođenja nastave, donirala Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK (u nastavku Ministarstvu)''.

''Sadržajem članka se, u najmanju ruku, nastoje minimizirati i obeščastiti sve pozitivne aktivnosti koje su se, u jednom od najtežih perioda za cijelo čovječanstvo, desile u informatizaciji obrazovanja HNK. Od svog osnivanja, kompanija BreakPoint primarno radi na razvoju softvera namijenjenog području obrazovanja, pri čemu najveću saradnju ostvarujemo s visokoobrazovnim ustanovama u HNK-a ali i šire. U periodu pojave virusa COVID-19, predstavnici kompanije BreakPoint, uvidjevši da ne postoji jedinstvena platforma za realizaciju nastave u novonastalim uvjetima, su prvi kontaktirali nadležne u Ministarstvu i tom prilikom ponudili platformu eŠkola na korištenje svim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u HNK'', navodi se u demantiju.

Dodaje se kako je ''na nekoliko održanih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva i sindikata škola koje nastavu izvode po NPP na bosanskom i hrvatskom jeziku, platforma eŠkola ukratko predstavljena i tom prilikom je bilo razgovora o najefikasnijim i najbržim načinima njene implementacije i primjene''.

''Nedugo nakon prvih sastanaka smo informirani da će platformu eŠkola koristiti isključivo škole koje nastavu izvode po NPP na bosanskom jeziku, a da će škole koje nastavu izvode po NPP na hrvatskom jeziku koristiti platformu koju je razvio SUMIT. Poštujući odluke i dogovor, u kratkom roku smo nastojali platformu učiniti dostupnom svim osnovnim i srednjim školama koje su izrazile spremnost za njeno korištenje. U međuvremenu smo potpisali i Ugovor o donaciji licence za korištenje, nakon čega smo održavali platformu eŠkola i pružali podršku njenim korisnicima sve do kraja  školske 2019/2020. godine. Jako je bitno naglasiti da doniranje licence za određeni softverski proizvod ne podrazumijeva njegovu trajnu nadogradnju, održavanje ili podršku korisnicima kojih trenutno ima više od 10.000'', navodi se.

U demantiju se dodaje kako je spomenuta tvrtka početkom 2020/2021. školske godine ponovo kontaktirana od strane predstavnika Ministarstva sa zahtjevom za nadogradnju i nastavak održavanja platforme eŠkola u novoj školskoj godini.

''Poučeni ranijim iskustvom, ogromnim brojem zahtjeva od strane krajnjih korisnika, te troškovima koje podrška funkcioniranju platforme iziskuje, obavijestili smo Ministarstvo da nismo u mogućnosti nastaviti održavati platformu eŠkola, ali da je, u skladu s ugovorom o donaciji, platforma i dalje na raspolaganju za korištenje. Pošto je stanje pandemije potrajalo i duže od očekivanog, što je, zbog izolacija učenika i nastavnika, nametnulo potrebu za nastavkom edukacije korištenjem online platforme te generiralo nove zahtjeve za unapređenjima, Ministarstvo je objavilo poziv za dostavljanje ponude u postupku javne nabavke pod nazivom “Održavanje i nadogradnja softvera - I faza”, a ne “Nabavka softvera - I faza”. Nije nam poznat razlog zbog kojeg je, po okončanju cijelog procesa, u odluci Ministarstva broj: 05-01-11-2035-7/20 naveden termin “nabavka”, a ne “održavanje i nadogradnja”. Bez obzira na razlog nastanka spomenute greške, smatramo da ne postoji opravdan razlog da se, bez dodatnih provjera, kompletan proces okarakterizira kao “Lažna donacija?”. Kao što je naglašeno, radilo se o javnoj nabavci gdje su učešće mogle uzeti sve IT kompanije. Poštujući pozitivne zakonske procedure, prijavili smo se na spomenuti javni poziv gdje smo odabrani kao najpovoljniji ponuđač. Potpisivanje ugovora označio je i početak nadogradnje platforme eŠkola u skladu s dostavljenim zahtjevima, podršku korisnicima, kao i njeno redovno održavanje'', navodi se.

 

Kopirati
Drag cursor here to close