Ekrani

Bosni i Hercegovini fali dječjeg i obrazovnog programa

Obrazovni program čini samo 3 posto programa emitiranog u televizijskim programima i 2 posto na radiju...
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 11. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dječji i obrazovni programi, programi koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva, te programi prilagođeni osobama s invaliditetom izuzetno su malo zastupljeni u televizijskim i radijskim programima u BiH, pokazala je analiza Regulatorna agencije za komunikacije BiH.

Kako prenosi portal Media.ba, dječji program na televizijskim stanicama čini prosječno 7 posto emitiranog programa, a više od 40 posto dječjeg programa čine animirani sadržaji, uglavnom crtani filmovi.

Čak preko 85 posto dječjeg programa čine kupljeni programi, a samo 14 posto dječjih programa je vlastita produkcija bh. medijskih kuća. Na radiju ima svega 1,17 posto dječjeg programa, uglavnom iz vlastite produkcije. Obrazovni program čini samo 3 posto programa emitiranog u televizijskim programima i 2 posto na radiju, a programi koji se bave ili su namijenjen manjinama na televiziji čine svega 0,19 posto, a na radiju 0,06 posto. Program koji se bavi ili je namijenjen ranjivim grupama stanovništva na televiziji je zastupljen samo 0,76 posto, a na radiju 0,37 posto.

Analize je pokazala da je posebno loša situacija je kada je u pitanju kvantiteta i kvaliteta programa prilagođenog osobama s invaliditetom.

Agencija je najavila da će u poduzeti sve potrebne korake i intenzivirati obveze u pogledu osiguravanja pristupačnosti audiovizualnih medijskih sadržaja osobama s invaliditetom, te količini i vrsti dječjih i obrazovnih programa i programa koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva.

Analiza dječjih i obrazovnih programa koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva, te programa prilagođenih osobama s invaliditetom u audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u Bosni i Hercegovini rađena je na osnovu podataka prikupljenih od 181 korisnika dozvola Agencije, odnosno 71 televizijske stanice i 110 radijskih stanica.

Kopirati
Drag cursor here to close