Suradnja i doprinos

Bljesku priznanje na mostarskom Sveučilištu

Na dodjeli, održanoj u srijedu 16. svibnja, na Filozofskom fakultetu, priznanje je uručeno uredniku portala, Berislavu Juriču.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 05. 2018. u 14:17 Bljesak.info
Kopirati

Priznanje za suradnju i osobit doprinos studiju Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dobio je, među ostalima, i portal Bljesak.info.

Na dodjeli, održanoj u srijedu 16. svibnja na Filozofskom fakultetu, priznanje je uručeno uredniku portala, Berislavu Juriču.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje 20 godina studija novinarstva
Foto: Bljesak.info / Obilježavanje 20 godina studija novinarstva

Studij novinarstva Filozofskog fakulteta dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama te svečanom sjednicom Vijeća Studija novinarstva proslavio je 20 godina djelovanja ovog studija.

Istim povodom upriličena su predavanja profesora Marka Sapunara, Drage Marića i novinarke Anite Malenica, koji su svojim izlaganjem govorili o tome što je novinarstvo bilo nekada i kuda ide. 

Pročelnik Studija novinarstva Ilija Musa rekao je kako se na samom početku osnivanja Studija novinarstva razmišljalo o najboljim praksama svjetskih sveučilišnih centra koji izučavaju to područje. 

''Razvojem programa pokazalo se da je se potrebno prilagoditi studij razvoju medija, društvenim potrebama, a posebno našoj životnoj sredini gdje su tri medijska sustava. Naši studenti i profesori kreirali su određene medijske politike kako bi danas imali studij koji je kvalitetan'', istaknuo je Musa. 

Foto: Bljesak.info / Profesor Ilija Musa

Dodao je kako su praktični dio nastave osigurali u suradnji s medijskim kućama u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, te prije svega kroz suradnju s Večernjim listom u okviru kojega izlazi studenski list. 

Studij novinarstva razvio je studenski portal i radio Treći, a od 2010. godine djeluje i studentska televizija. 

Musa je istaknuo kako danas Studij novinarstva pohađa oko 200 studenata, a po završetku školovanja oni uspijevaju naći posao u medijskim kućama, dok dio njih radi u javnim institucijama, nevladinom sektoru i gospodarstvu. 

''Praktični dio posla je bitan, ali spoj teorije i prakse može iznjedriti prave novinare koji će biti na dobrobit svome društvu'', zaključio je Musa.

Jedan od utemeljitelja Studija novinarstva, profesor Marko Sapunar kazao je kako novinarstvo postoji od uvijek te da nema kraja novinarstvu sve dok je potrebna informacija i vijesti. 

Foto: Bljesak.info / Profesor Marko Sapunar

''Dolazak novinarstva u Mostar prije dvadeset i više godina unio je velike promjene. Fakultet novinarstva je odškolovao ne samo novinare, već i dio političara, gospodarstvenika. Studij novinarstva je bio nezamjenjiv i u vremenu nakon rata ovdje on je bio nazočna potreba'',  istaknuo je Sapunar. 

Profesor je podsjetio da je veliku pomoć pri osnivanju Studija novinarstva pružio današnji rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić. 

Naglasio je kako je sretan što dio studenta koji su pohađali Studij novinarstva danas predaju novinarstvo. 

Članica vijeća za elektroničke medije u RH, novinarka Anita Malenica rekla je kako ima dosta fakulteta koji obrazuju buduće novinare, dodavši kako je novinarstvo poželjna struka, ali je potplaćena. 

Foto: Bljesak.info / Profesorica Anita Malenica

''Ne mogu puno suditi o bosanskohercegovačkoj medijskoj sceni. Ono što znam i što bih voljela je da Hrvati u BiH imaju neku platformu na kojoj bi mogli doći više do izražaja. Drago mi je da sam kao novinarka dobila priliku na mostarskom sveučilištu nešto reći, da progovorim o govoru mržnje što je top tema'', rekla je Malenica.

Nakon uručivanja priznanja uslijedila su predavanja profesora Marka Sapunara na temu ''Novinarstvo - jučer, danas, sutra'', zatim Drage Marić na temu ''Tri nadiruće pošasti suvremenoga novinarstva - lažnim vijestima, politizaciji i portalizaciji'' i Anite Malenice s temom ''Koliko su elektronički mediji i društvene mreže doprinijeli neprihvatljivom govoru i govoru mržnje u javnosti''.

 

Kopirati