Predavanje

''Bitan je balans'': Mostarske studente zanima kako očuvati mentalno zdravlje

Sesar je istaknula da je studentima važno raspoređivanje vremena.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 03. 2019. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U studentskom životu za očuvanje mentalnog zdravlja najvažnija je ravnoteža, poručila je profesorica Kristina Sesar na predavanju o duševnom zdravlju koje se održalo u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predavanju na temu ''Uz zabavu i studentske brige postaju igre'', osim profesorice Sesar, sudjelovala je i docentica Arta Dodaj, koja je studentima pojasnila što je to mentalno zdravlje uopćeno.

Foto: SUM / Predavanje o duševnom zdravlju u Mostaru

Sesar je istaknula da je studentima važno raspoređivanje vremena.

''Važno je da znamo rasporediti naše vrijeme, nije bez razloga ono pravilo 8+8+8 - osam sati rada, osam sati spavanja i osam sati spavanja. Vi morate biti svjesni da je vaš život izuzetno stresan, jako puno zahtjeva je pred vama. Vi ste u nekakvom životnom razdoblju kada je previše izazova'', rekla je profesorica na predavanju.

Ključ dobrog duševnog zdravlja je, navodi ona, ravnoteža.

''Treba izbalansirati i fakultet i privatni život, i zabavu i obitelj te sve one želje i ideje koje imate za budući život. To onda, na neki način, može biti i izvor stresa i može voditi pojavi određenih psiholoških poteškoća, zato je važno voditi računa da nekako balansirate, da vidite što je to u vašem danu prioritet'', rekla je Sesar.

Foto: Bljesak.info / Docentica Arta Dodaj na predavanju o mentalnom zdravlju

Prema riječima profesorice, potrebno je postavljati kratkoročne ciljeve.

''Bitno je da radite neke kratkoročne životne ciljeve. Dobro je da imamo neki veliki cilj, nešto što planiramo u životu i čemu težimo. Međutim, za naše psihološke zdravlje mnogo je važnije da imamo isplaniran naš današnji dan, sutrašnji te da imamo neke kratkoročne ciljeve i da se znamo nagraditi'', tvrdi.

Sveučilišna profesorica dodaje kako smo ''obično naučili da nas kritiziraju, da smo nezadovoljni sa sobom, a vrlo rijetko primamo pohvale od strane nekoga, a još manje sami sebe nagrađujemo za neki postignuti cilj koji svakodnevno radimo''.

Organizator događaja je Studentski zbor u suradnji sa Savjetovalištem za studente SUM-a. Savjetovalište, u svojim aktivnostima studentima nudi besplatne usluge individualnog, grupnog i karijernog savjetovališta te organizira radionice.

Kopirati
Drag cursor here to close