Očekuju povratak na semestar

Bh. studenti u Americi potpisuju peticije protiv Trumpa

Studenti iz BiH koji studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama su u neizvjesnosti, ali očekuju da će se do početka jesenskog semestra situacija stabilizirati
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 07. 2020. u 11:07 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti iz BiH koji studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama pišu peticije protiv odluke predsjednika Donalda Trumpa da obustavi izdavanje viza radnicima i studentima.

Brojni fakulteti mijenjaju format svog rada kako bi se njihovi internacionalni studenti mogli vratiti u na jesenski semestar.

Goran Popović student Akademije dramskih umjetnosti u New Yorku, prije nekoliko tjedana je stigao u rodni Mostar, na kako kaže zasluženi odmor, gdje ga je zatekla Trumpova odluka.

Čekam i potpisujem peticije

''Jedino što mogu da učinim glede Trumpove odluke jeste da se strpim i čekam nove informacije. Jer sam ništa ne mogu poduzeti. Jedino što mogu jeste podržati studentske peticije koje se pišu za isključivo ovaj problem. AADA (The American Academy of Dramatic Arts) nas je odmah obavijestila o ovim novostima iz Vlade, te Imigracijskog ureda, te kako čine sve što je u njihovoj moći kako bi se njihov glas u svemu ovome čuo i time osigurali internacionalnim studentima siguran ostanak ili putovanje/ulazak u Ameriku. Savjete koje su nam dali su da ostanemo u pripravnosti i čekamo nove informacije od strane vlasti, te njih kao visokoškolske institucije koju pohađamo'', kazao je za Bljesak.info Goran dodajući kako nije u kontaktu s ostalim bh. studentima u Americi, ali smatra kako su i oni u pripravnosti te u napetosti zbog novonastale situacije, pogotovo uzimajući u obzir globalnu pandemiju COVIDa-19, te nedavne proteste u SAD-u.

''Sve to utiče na mentalno zdravlje svih ljudi, htjeli mi to-ne htjeli. Samim time, vjerojatno su svi ostali studenti odmah potpisali peticije, te prate informacije kao i ja sam'', rekao nam je Popović.

Ivan Zovko, student iz Mostara na Sveučilištu Florida kaže kako njihov fakultet radi na tome da promijene format predmeta, kako bi studenti mogli natrag u USA.

''S fakulteta su nam napisali mail da rade na tome da naprave dosta predmeta da budu 'in-person' tako da internacionalni sutdenti mogu dobiti status da budu u Americi tijekom semestra. Dalje će nas izveštavati pa ni mi ne znamo kako će se odviti situacija'', rekao je Zovko u nadi da će neizvjesnost proći što prije.

Hibridni model nastave

Anamaria Silić, studentica sveučilišta Northwestern koja studira novinarstvo i političke znanosti smatra kako je Trumpova odluka u jednu ruku predizborni politički potez.

''Trump nije u potpunosti zabranio studentske vize, već su one privremeno zaustavljene za učenike čiji univerziteti imaju jesensku nastavu isključivo online. Za učenike čiji su univerziteti uveli hibridan model nastave na jesen, to jest koji imaju neke sate online, a neke uživo, vize nisu obustavljene. Takav je i moj univerzitet, Northwestern. Dosta univerziteta, nakon što su primili informaciju da se internacionalci učenici mogu vratiti u slučaju hibridnog modela nastave, su uveli neke časove uživo, upravo da bi se učenici iz drugih zemalja mogli sigurno vratiti. Northwestern, zajedno sa univerzitetima Harvard i MIT, tuži Trumpovu administraciju zbog odluke koja je bila uistinu nepotrebna i dodatno zakomplicirala stvari bez ikakvog razloga, čisto da bi Trump odigrao neke predizborne manevre koje je vidio sebi u korist'', kaže Anamaria, dodajući kako ju je sveučilište odmah kontaktirao, te su joj poručili da se može sigurno vratiti nakon što joj se izda nova I20 forma (koja je u sklopu F1 studentske vize) na kojoj je izdan dokaz o hibridnom modelu nastave na jesen.

''U kontaktu sam s dosta ljudi u istoj situaciji. Par njih namjerava ostati kod kuće i na jedno vrijeme izgubiti studentsku vizu dok nisu u mogućnosti da je obnove, ali većina se njih namjerava vratiti kada im fakultet izda potvrdu hibridnog modela nastave. Ja se osobno namjeravam vratiti na vrijeme za jesensku nastavu'', Kaže Anamaria, navodeći kako postoji dosta peticija koje se potpisuju na Change.org, ali smatra da je najveći potez ipak bila tužba od strane fakulteta.

Internacionalni studenti podržavaju tužbu

''Ne znam hoće li uspjeti puno postići tužbom jer vlast u vrijeme kriza može opravdati svakojake poteze pod premisom “zaštite vlastitog naroda.” Ali naravno, gotovo svi mi internacionalni učenici stojimo iza te tužbe i nadamo se da će uspjeti postići da se ova odluka ubrzo promjeni'', zaključila je za Bljesak.info Anamaria.

Inače, Trumpovom odlukom do kraja godine se neće izdavati radne H-1B vize, kao u studentske J-1 vize, a zabrana važi i za L-1 vize koje se izdaju menadžerima multinacionalnih korporacija. Zabrana se odnosi i na H-2B vize koje su se izdavale za privremene poslove. Te vize će i dalje moći da dobiju poljoprivrednici, zdravstveni radnici, oni koji rade u industriji hrane, čuvaju djecu ili pomažu starijima. Zabrana će biti i za tražioce azila kojima će, dok čekaju odluku o azilu, biti zabranjeno da rade godinu dana. To se ne odnosi na
one koji već žive u SAD.

Bezobzirnost

Podsjetimo, u prošli ponedjeljak je američka Immigration and Customs Enforcement, ICE donijela nove smjernice prema kojima internacionalni učenici koji pohađaju škole, u cijelosti online, ne smiju ostati u Sjedinjenim Američkim Državama. Sveučilišta Harward i MIT u državi Massachusetts  u prošlu srijedu su tužili Trumpovu administraciju zbog novih pravila po kojima međunarodni studenti moraju osobno pohađati nastavu da bi mogli ostati u zemlji, javio je CNBC.

Učenici koji su upisali takve programe moraju napustiti zemlju ili poduzeti druge mjere, poput prelaska u škole gdje se održava nastava na kojoj su osobno prisutni, prema saveznim imigracijskim vlastima. Nova pravila za međunarodne studente mogla bi fakultete koštati milijarde. ICE je bacio Harvard i MIT i gotovo cijelo visoko obrazovanje u kaos, navodi se u tužbi.

Predsjednik Harvarda Lawrence Bacow rekao je u pismu članovima harvardske zajednice da je naredba stigla bez prethodne najave, a njezinu surovost nadmašuje jedino bezobzirnost.

Predsjednik MIT-ja, Rafael Reif je u e-poruci zajednici sveučilišta kazao da traže od suda da spriječe primjenu novih smjernica i proglase ih nezakonitima.

''Čini se da se smišljeno vrši pritisak na fakultete i sveučilišta da ove jeseni otvore svoje učionice na kampusima bez obzira na brigu o zdravlju i sigurnosti studenata, profesora i drugih'', izjavio je Lawrence Bacow. ''Snažno ćemo gurati ovaj slučaj da bi naši međunarodni studenti i međunarodni studenti na institucijama u cijeloj zemlji, mogli nastaviti studij bez prijetnji deportacijom'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close