Rezultati istraživanja

Bh. studenti toleriraju korupciju na fakultetima

Istraživanje je provedeno među 600 studentica i studenata sa 29 fakulteta univerziteta u Zenici, Banjoj Luci i Sarajevu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 10. 2018. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar ženskih prava iz Zenice, voditelj Account Monitoring tima u sektoru obrazovanja, predstavio je u ponedjeljak rezultate istraživanja korupcije na visokoškolskim ustanovama u BiH prema kojima 72 posto studenata/ica zna da je korupcija kazneno djelo, a 43 posto odgovornim za korupciju smatra profesore'', priopćeno je iz Centra ženskih prava. 

Istraživanje je provedeno među 600 studentica i studenata sa 29 fakulteta univerziteta u Zenici, Banjoj Luci i Sarajevu. 

Rezultati istraživanja još pokazuju, kako se navodi, da je 35 posto ispitanika svjedočilo ili ima saznanja o dobivanju ocjene/polaganju ispita na temelju korupcije. Najčešći oblici koruptivnih praksi i pritisak se ogledaju kroz kupovinu udžbenika, izravnu iznudu novca i primoravanje na sudjelovanje u određenu političku stranku. Svaka dvadeseta ispitana osoba je izjavila da joj je iznuđivan privatni broj telefona ili seksualna usluga. 

''Rezultati pokazuju da studenti prepoznaju korupciju kao kazneno djelo – njih 71 posto, svjesni su da suodgovornost za korupciju leži i u osobi koja nudi mito, a naročito je značajno da više od polovice anketiranih prepoznaje korupciju kao pojavu koja utiče na kvalitetu obrazovanja, te su spremni podržati formiranje tijela za borbu protiv korupcije na fakultetima. S druge strane, iako se kroz školovanje izravno susreću ili svjedoče koruptivnim radnjama na fakultetima, studenti ih pravdaju općim stanjem u društvu. Stoga je nužno da se nepovjerenje u sustav i strah za vlastitu egzistenciju razbijaju jačanjem sustava zaštite prijavitelja korupcije, kao i kontinuiranim monitoringom rada tijela i institucija odgovornih za prevenciju i suzbijanje korupcije'', izjavila je Selma Badžić iz Centra ženskih prava. 

Ovaj centar je proveo istraživanje u suradnji sa članicama Account Monitoring tima: Resursnim centrom iz Brčkog i Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva. Aktivnost je realizirana u okviru projekta Antikorupcijska mreža u BiH – Account.

Kopirati
Drag cursor here to close