Bravo!

Bh. gimnazijalci osvojili broncu na Europskoj olimpijadi iz fizike

Banjalučki gimnazijalci Marko Vučić i Sergej Krčmar osvojili brončane medalje na Europskoj olimpijadi iz fizike
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 08. 2020. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Vučić i Sergej Krčmar, učenici banjalučke Gimnazije nedavno su na Europskoj olimpijadi iz fizike, koja je zbog pandemije koronavirusa održana putem interneta, osvojili brončane medalje za svoje znanje.

Mladi Banjalučani tnatjecali su se u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta, a organizatori su putem aplikacije "Zoom" pratili njihov rad natjecatelja iz europskih zemalja kako bi sve proteklo regularno. Dva dana po pet sati, pod maskama, rješavali su prvo teorijski, a zatim i eksperimentalni dio natjecanja.

Marko Vučić (17), koji je 2. razred matematičkog smjera ponosan je na svoju medalju, naročito zbog činjenice da je to je jedna od najvećih olimpijada iz fizike, poslije Svjetske olimpijade.

"Prvo održano je izborno natjecanje na razini BiH za tu olimpijadu, a tu smo Sergej i ja osvojili prva dva mjesta. Sergej je bio prvi, ja sam bio drugi. Olimpijada je prvo odgođena trebalo je da se održi uživo u Rumunjskoj, međutim kasnije je ponovo objavljeno da će se održati online preko interneta", kaže u razgovoru za Anadoliju Marko Vučić.

Neobično natjecanje ''na daljinu''

Natjecanje "na daljinu" nije bilo previše neobično za mlade Banjalučane.

"Malo je lakše raditi uživo jer ako imamo pitanja u vezi sa zadacima možemo odmah pitati organizatore, a ovako moramo čekati, pitati ih preko 'Zooma' uglavnom teško se dobivaju odgovori", ističe Marko.

Najveća razlika bila je tijekom drugog dana natjecanja kada su trebali raditi eksperiment, pa su organizatori morali pripremiti program, simulaciju eksperimenta.

"Jeste novo iskustvo, ali sam već sudjelovao na nekoliko online olimpijada", navodi Marko.

Jedno od tih natjecanja je i Nordijsko-baltička olimpijada iz fizike, koja je održana u svibnju, gdje je tim Bosne i Hercegovine sudjelovao kao gostujući, a gdje su Marko i Sergej također osvojili medalje, Marko srebrnu, a Sergej brončanu.

Dobro je znati teoriju, ali vidjeti...

Na pitanje zašto voli fiziku Marko kaže: "Prvo me zanimala matematika, od 5. razreda kad su počela natjecanja i dugo sam se natjecao iz matematike, a onda su tek došla natjecanja iz fizike, pa sam samo nastavio. Natječem se usporedo matematiku i fiziku, zanimljivo mi je".

"Dobro je znati teoriju, ali fino je vidjeti i eksperimente gdje se potvrđuje to sve što se teorijom opisuje, zbog toga je fizika i zanimljiva. Točno opisuje sve što će se dogoditi u stvarnosti", objasnio je Marko Vučić.

Sergej Krčmar (17), koji je učenik 3. razreda prirodno-matematičkog smjera kaže da je zapravo od malih nogu volio fiziku.

"Zanimalo me kako stvari funkcioniraju, kako se odvijaju u našem svijetu privukao me znanstveni program na televiziji. Kasnije u prvom razredu srednje škole počeo sam se natjecati ozbiljnije iz fizike, počeo sam to da radim da vježbam i dvije i po godine nakon toga uspio sam da se plasiram da predstavljam BiH na Europskoj olimpijadi iz fizike i onda sam sudjelovao na toj olimpijadi", navodi Sergej.

Za pripremu za ovakva natjecanja prema njegovim riječima potrebno je ovom predmetu posvetiti svakodnevno još oko sati i po ili dva, a zbog školskih obaveza najčešće fizici posveti više sati tijekom vikenda.

Zadovoljni rezultatom

"Pripremam se dvije i po godine, u nekim intervalima, periodima intenzivnog i malo manje intenzivnog rada, a zadnjih pola godine od kada sam saznao da ću predstavljati svoju zemlju na toj europskoj olimpijadi počeo sam baš intenzivno da radim", kazao je Sergej.

Zadovoljan je ostvarenim rezultatom, a sam oblik natjecanja na daljinu ni njemu  ni njemu nije predstavljao preveliki problem.

"Jeste bilo neobično i novo nešto, ali otprilike najveći problem mi je bio što sam radio pod maskom koja mi je malo smetala", ističe Sergej.

I Sergej voli fiziku, a na pitanje zašto kaže: "Izučavam zakone po kojima funkcionira sve što nas okružuje, sama činjenica da to radim čini fiziku privlačnom".

Epidemija koronavirusa i Sergeju i Marku, kao i svima, izmijenila je život ali nisu odustali od vrijednog rada i truda za svoju bolju budućnost.

"Trenutno sad malo pauziram od fizike, barem još tjedan dana, pa kada prođe neko vremensko razdoblje onda ću se nastaviti bavi time, jer ima i dogodine natjecanje, valjda ću i dogodine otići", navodi Sergej.

U prostorije svoje škole Marko i Sergej zbog snimanja ušli su nakon pet mjeseci, s obzirom da je početkom ožujka obustavljeno održavanje nastave, a školska godina je završena "na daljinu".

Aktivni i ''za vrijeme korone''

Vita Malešević, direktor Gimnazije Banjaluka, istaknula je da se u ovu školu svake godine upisuje 11 ili 12 odjela, a trećina upisnih učenika u osnovnoj školi imala je prosjek 5.0, dok su ostali bili odlični u svim razredima. Kaže da se od takvih učenika na neki način i očekuje da budu dobri a oni ta očekivanja i ispune.

"Svake godine imamo natjecatelje iz općih predmeta gdje se organizira taj vid natjecanja, pogotovo iz fizike i matematike - tu smo poznati po uspjesima naše djece i mi smo svi jako ponosni na našu djecu", ispričala je Malešević.

Marko, Sergej i drugi gimnazijski natjecatelji osvajaju prva mjesta na republičkim i državnim  natjecanjima, pa i medalje na olimpijadama.

"Oni i za vrijeme korone, odnosno za vrijeme ove nastave na daljinu nisu mirovali, bili su aktivni", kaže Malešević.

Njihovu želju za znanjem i za postizanjem što boljih rezultata najbolje pokazuje i to da ova djeca: "za vrijeme nastave na daljinu nisu bila djeca koja su sjedila i čekala da prođe to, da dobiju ocjene onako nego su se aktivno spremala kao da idu redovno u školu".

Kopirati
Drag cursor here to close