Dobije i džeparac

Baka u 85. godini prvi put sjela u školske klupe: Sin mi je kupio bilježnice i olovke

Hatunoglu je cijelog života žalila zbog činjenice da nikada nije imala priliku naučiti čitati i pisati.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 05. 2018. u 13:46 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je već duboko ušla u deveto desetljeće života, za baku Meryem Hatunoglu iz mjesta Kadirli, nedaleko od južnog turskog grada Osmaniye, nije bio problem da u 85. godini po prvi put sjedne u školsku klupu, u želji da ostvari svoj životni san da nauči čitati i pisati, piše agencija Anadolija.

Hatunoglu je rođena 1933. godine u selu nadomak Gaziantepa. U selu o kojem je rođena nije bilo škole, tako da nije bila u mogućnosti na vrijeme steći osnovno obrazovanje. Potom se udala i odselila u Osmaniye, gdje i danas živi. Majka je sedmoro djece, a muža je izgubila prije 27 godina.

Inicijativom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erodgan, u ovoj zemlji je pokrenuta tzv. kampanja pismenosti, točnije tečaj za čitanje i pisanje, namijenjen osobama koje tijekom mladosti nisu imale priliku steći osnove obrazovanja.

Hatunoglu je cijelog života žalila zbog činjenice da nikada nije imala priliku naučiti čitati i pisati. Čula je da je pokrenut natječaj i krenula je, zajedno s prvom susjedom, 75-godišnjom Kanimet Aricioglu, s kojom dijeli i klupu.

Nana Hatunoglu pješači oko 400 metara do škole, pomoću štapa i uz kraće pauze. U razgovoru s novinarom AA, istaknula je kako joj je činjenica da nije znala čitati i pisati u velikoj mjeri otežavala život. Iako je već u poodmakloj starosti, Hatunoglu ističe kako nikada nije izgubila želju za obrazovanjem.

"Kćerka mi je prije dva mjeseca kazala kako su otvoreni tečajevi. Odmah sam se raspitala da li će kurs biti otvoren i u našoj školi. Kada sam saznala da hoće, uzela sam telefon i nazvala sam sina. Rekla sam mu da me odmah upiše", priča Hatunoglu.

Dodaje kako je lijepo biti učenik i u 85. godini.

"Sin mi je kupio bilježnice i olovke. Svaki dan mi da džeparac i pošalje me u školu. Sa susjedom idemo tri dana u tjednu. Međusobno se pomažemo. Sjedimo u istoj klupi. U domaćim zadacima mi kod kuće pomaže sin", istaknula je Hatunoglu.

Naglasila je također kako je posebno sretna što će sada moći bez problema čitati natpise na ulici, ali isto tako i neophodne informacije koje su sitno ispisane na lijekovima.

"Konačno ću moći svoje slobodno vrijeme provoditi čitajući", poručila je Hatunoglu.

Njen učitelj Adem Gok je kazao kako nana Meryem treba biti svakome primjer s obzirom na to kolika je njena volja za učenjem.

"Imamo 13 polaznika. Baka Meryem je najstarija među njima. Redovna je na tečaju i dolazi tri puta tjedno. Vrlo je pažljiva i fokusirana na satima. Mislim da je ona najbolji odgovor onima koji govore 'što ima od čitanja i pisanja u ovim godinama?'", poručio je učitelj Gok.

Kopirati
Drag cursor here to close