(Ne)provođenje mjera u školama

Avdić krivi roditelje zbog nediscipline, oni najavili prosvjed na ulicama

''Mi ćemo se danas konzultirati što nam je dalje činiti, a nije isključen ni izlazak na ulice'', poručili su roditelji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 09. 2020. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo krivicu prebacuje na roditelje, roditelji na ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ koje se nije ni pojavilo na sastanku, dok Sindikat tvrdi da su mjere Zavoda i Kriznog stožera ministarstva zdravstva HNŽ nelogične.

Tako bi se ukratko mogao opisati tijek današnjeg sastanka između predstavnika Udruge ''Naša djeca 2014'', Zavoda za javno zdravstvo i Sindikata učitelja u HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Sastanak povodom provođenja mjera u školama HNŽ

''Situacija se pogoršava iz dana u dan, to je sve zbog nepoštivanja mjera. Tko je odgovoran, mi ne možemo utvrditi, a ja sam danas roditeljima jasno rekao da se mjere moraju provoditi. Kada se opća situacija pogorša, to će se odraziti na škole'', reao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera ministarstva zdravstva HNŽ.

''Škole su kompleksno pitanje, mi samo možemo dati preporuke, a Ministarstvo obrazovanja i škole, zajedno s općinama, ih moraju prilagoditi i držati se provođenja mjera'', dodao je.

Naveo je kako nikako ne može biti ispunjen zahtjev roditelja da cijeli razred ne idu u izolaciju ako je jedan učenik pozitivan na koronu.

Foto: Bljesak.info / Sastanak povodom provođenja mjera u školama HNŽ

''To jednostavno nije prihvatljivo, jer bi u tom slučaju jedno pozitivno dijete prenijelo zarazu drugom, pa bi se na taj način sva djeca inficirala. Da bi to spriječili najbolje je 14 dana izolacije za tu grupu, a onda nakon dva tjedna vraćamo zdravu cijelu grupu na nastavu'', kazao je Avdić.

Naveo je kako postoji dosta propusta na koje je skrenuo pažnju.

''Dolazak autobusom do škola nije riješen, učenici dolaze u većim grupama, i to je veliki problem. Dosta rditelja je neodogovrno, ne pridržavjau se mjera, svadbeni saloni rade sa po 400 do 500 gostiju, zadnji slučaj je bio da su se roditelji zarazili na svadbi i prenijeli na djecu zarazu'', kaže Avdić i dodaje:

''Sve je veći broj mladih koji su zaraženi u HNŽ. Došlo je do prijelijvanja valova iz ŽZH i HBŽ jer puno ljudi dolazi na područje ove županije i tu se virus proširio. Najveći problem su svadbe, kad su bile zabranjene u HBŽ onda su prebačene u HNŽ pa smo imali to što smo imali sa povećanjem broja zaraženih. Također, nema distance, kafići i restorani rade iza 23 sata, policija ne obilazi i ne kažnjava prekršitelje... se je to jako labavo. U Sarajevu se npr. te mjere provode i prate i zato je smanjen broj zaraženih'', zaključio je Avdić.

Foto: Bljesak.info / Sastanak povodom provođenja mjera u školama HNŽ

S njim se ne slaže Slavko Lauš, koji kaže kako su preporuke Zavoda nelogične.

''Mi ćemo sve napraviti da učenici normalno pohađaju nastavu. Ima  dosta nelogičnosti u svim tim mjerama koje su propisane. Ipak, mi ćemo prihvatiti mjere, iako imamo drugačije mišljenje po nekim stvarima - kako učenici moraju ući u školu s maskama, pa onda u autobus ili na igralište bez maske. To je samo jedan primjer koji me navodi da se zapitam imaju li smisla ove mjere'', rekao je Slavko Lauš, predjednik Sindikata učitelja u HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Sastanak povodom provođenja mjera u školama HNŽ

Iz Udruge roditelja ''Naša djeca 2014'' najavili su kako postoji mogućnost prosvjeda na ulicama.

''Sastanak nije urodio plodom, jer nijedan naš zahtjev nije ispunjen. Ovdje se loptica prebacuje s jednih na druge, a mi smo najviše razočarani time što se nije pojavio nitko iz ministarstva obrazovanja. Mi ćemo se danas konzultirati što nam je dalje činiti, a nije isključen ni izlazak na ulice. Treba napraviti kompromis, a kompromis je suživot s ovim virusom'', rekla je Borislava Šarić iz navedene udruge.

Foto: Bljesak.info / Sastanak povodom provođenja mjera u školama HNŽ

Mirjana Laganin, glasnogovornica ove udruge, smatra da je sastanak prošao učinkovito.

''Napokon smo saznali da preporuke Kriznog stožera nisu bile naredbe i da je Krizni stožer ostavio slobodu ministarstvu i školama da prilagode preporuke školama sukladno stanju na terenu. Mi ćemo se obraditi ombudsmanu za ljudska prava po ovo pitanju, a od ministarstva obrazovanja HNŽ tražimo da provede anketu među roditeljima o tome koliko su oni osposobljeni za tehnička pomagala za online nastavu'', kazala je Laganin.

Kopirati
Drag cursor here to close