Asistenti u nastavi

Svake godine ista priča - roditelji se snalaze, ministarstvo čeka Zakon

Kada su u pitanju asistenti u nastavi u obrazovnom sustavu HNŽ-a svake godine bi mogli ponoviti isti tekst od prijašnjih godina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 10. 2017. u 11:41 Bljesak.info/A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već godinama se početkom školske godine ponavlja isti problem, nepostojanje sustavnog rješenja za asistenciju u nastavi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Tako se i ove godine, ovaj problem nije pomjerio s mrtve točke.

Čekajući Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji koči brojna krucijalna obrazovna pitanja, roditelji asistente u nastavi sami nalaze i plaćaju njihov ''rad na crno''.

Roditelji se snalaze

''Ništa se nije pomjerilo. Roditelji su već godinama prepušteni sami sebi, nemaju nikakve pomoći, te sami pronalaze asistente, koje plaćaju na crno kako bi im netko mogao biti s djetetom na nastavi, a ministarstvo samo daje odobrenje da asistent smije biti u razredu'', rekao je za Bljesak.info Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar, koja je članica Koalicije  organizacija osoba s invaliditetom ''Zajedno smo jači''.

Inače, broj škola koje iskazuju potrebu za pomagačem u nastavi je kontinuirano u porastu, a potrebu za asistencijom iskazuju i predškolske ustanove.

30 učenika treba asistenciju

Trenutno 30 učenika/ca u osnovnom obrazovanju treba različite oblike pomagajućih aktivnosti, podaci su Ministarstva obrazovanja HNŽ-a.  Zahtjeve za asistencijom dostavljaju škole uvažavajući Nalaz i Mišljenje Komisije u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju preostale sposobnosti i kategorizacije djece ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju (''Službene novine HNK" broj 4/16).

Ministarstvo asistenciju u nastavi nastoji rješavati u skladu sa potrebama prakse vjerujući da će ova problematika ubrzo biti sustavno riješena, pojasnili su iz Ministarstva obrazovanja.

''Model uključivanja asistenta zasnovan na Ugovoru o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Model se kontinuirano primjenjuje u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Program se ostvaruje u skladu sa Pravilniku o načinu i uvjetima polaganja stručnog ispita učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja (''Službene novine HNŽ", broj:5/11, 8/12, 10/13 i 5/14.)'', rečeno je za Bljesak.info iz Ministarstva obrazovanja, gdje su dodali da je u procesu izrada novog zakona koji bi trebao riješiti i probleme asistencije.

Čeka se zakon

''Trenutno je u procesu izrada novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji će definirati metodologiju osiguranja asistencije u nastavi'', rečeno je iz Ministarstva.

Inače, na konferenciji za medije koja je održana u rujnu povodom početka nove školske godine, ministar obrazovanja u HNŽ-u Rašid Hadžović je rekao kako bi se do kraja tog mjeseca (op.a.rujna 2017. godine) Zakon o osnovnom obrazovanju trebao staviti u proceduru, te očekuje kako će se on donijeti do polugodišta.

''Formirana Radna grupa za izradu nacrta lokalnog plana akcije u oblasti OSI za HNŽ će zasigurno ponuditi modele unaprjeđenja ove oblasti'', smatra Ministarstvo.

Podsjetimo, radna grupa je formirana 2015. godine, a imala je zadatak da pripremi nacrt akcijskog lokalnog plana za HNŽ, nakon čega su urađene brojne radionice i okrugli stolovi, no ništa se nije pomaknulo s mrtve točke. Koalicija je imala ideju, koju su vrtići već stavili u djelo, a to je da se studenti koji imaju pedagoške grupe predmeta educiraju da rade s djecom.

Plan poslan uredu predsjednika

Danijela Kegelj predsjednica Udrugea roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmjeh" Mostar koja je sudjelovala u radu spomenute radne grupe za Bljesak.info je rekla kako je lokalni plan akcije u oblasti OSI gotov, te da je poslan uredu predsjednika Vlade.

''Sada čekamo da plan akcije ode na javnu raspravu. Prioritet plana je asistencija, bilo personalna ili u nastavi te uklanjanje barijera kako fizičkih tako i mentalnih. Potrudili smo se sa stručnjacima napraviti plan po svim pravilima, ali da bude realne konstrukcije i primjenjiv u našoj županiji. Plan je da se radi pripravnički bez osnivanja radnog odnosa, a edukacija kadra se može raditi u OŠ za djecu s posebnim potrebama i Los Rosalesu. Županija bi trebala financirati ovaj model, a to nisu veliki financijski izdaci'', pojasnila je Kegelj.

Kegelj kaže kako bi bila sretna da se do kraja godine usvoji ovaj lokalni plan, što je treća verzija koja je upućena.

Roditelji sami prave nastavne planove

''Potrebu za asistencijom naše Ministarstvo je iskazalo prema Vladi Federacije BiH i Uredu za europske integracije.  Ministarstvo je dana 04.10.2017. godine sa Federalnim zavodom za zapošljavanje Sarajevo potpisalo Sporazum o međusobnoj suradnji u realizaciji Programa sufinanciranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju'', rečeno nam je iz Ministarstva.



Ledić je komentirajući ovaj Sporazum, napomenuo kako su i prijašnjih godina bili formirani mobilni timovi, no nije siguran može li to doprinijeti poboljšanju kvalitete obrazovanja osoba s invaliditetom.

''Ne želim umanjivati ničiji fakultet i trud, ali prijašnjih godina su u ovom projektu bili aktivni radnici bez nekog velikog iskustva. Dobro je da se radi, no samo će vrijeme pokazati hoće li to poboljšati kvalitetu obrazovanja'', kazao je Ledić, podcrtavajući još jednom da roditelji sami moraju praviti nastavne planove za djecu s posebnim potrebama, što je zadatak ministarstva.

Neosjetljivost političara

''To je velik problem, roditelji traže defektologe koji prave prilagođeni plan za djecu na nastavi i od kuće roditelji planove donesu u školu. Nastavnici gledaju što se kući radi pa primjenjuju u školi, umjesto da dijete iz škole dođe kući iz škole, te da roditelj s njim radi dodatno'', kazao je Ledić.

Govoreći o Radnoj grupi za izradu nacrta lokalnog plana akcije, Ledić je kazao kako očekuje da se nacrt usvoji do kraja iduće godine.

''Prioritet je da se ispoštuje osobni asistent osobe s invaliditetom, što odmah dovodi i do asistenta u nastavi. Vlada će za iduću proračunsku godinu morati osigurati sredstva za asistente,i već sada početi educirati stručni kadar, jer bi se astitenti trebali uvrstiti kao ''radni odnos'''', kazao je Ledić, govoreći kako se ovo pitanje odugovlači radi nepostojanja senzibiliteta i političke volje.

''Ja uvijek postavim pitanje kako je ZHŽ uspio bez problema riješiti asistente u nastavi. Pravilnikom, i ne čekajući zakon djeci su omogućili asistente. Očigledno političari u ZHŽ-u imaju više senzibiliteta nego političari u HNŽ-u'', zaključio je Ledić.

Kopirati
Drag cursor here to close