Suradnja

Veza Indonezije i mostarskog Univerziteta

Tijekom susreta razgovaralo se i o otvorenim mogućnostima stipendiranja studenata Univerziteta za nastavak školovanja u Indoneziji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 05. 2018. u 14:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani posjetila je u srijedu Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, gdje je razgovarala s menadžmentom te visokoškolske ustanove o modalitetima suradnje tog univerziteta s javnim univerzitetima u Indoneziji. 

Tijekom susreta razgovaralo se i o otvorenim mogućnostima stipendiranja studenata Univerziteta za nastavak školovanja u Indoneziji. 

Veleposlanica je kazala kako je ovo njena prva posjeta Univerzitetu u Mostaru te da joj je namjera predstaviti Indoneziju u ekonomiji, politici, turizmu i drugim oblastima, kao i predstaviti suradnju Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). 

Potvrdila je da je suradnja s mostarskim univerzitetom itekako moguća, naglasivši da je upravo suradnja u edukaciji u programu Vlade Indonezije za sljedeću godinu. 

Po riječima prorektora za financije mostarskog Univerziteta Veldina Ovčine, primarni zadatak je produbljivanje i unapređenje suradnje u polju povezivanja ovog univerziteta s javnim univerzitetima u Indoneziji. 

 ''Prije ove posjete, veleposlanica je posjetila univerzitete u Tuzli, Zenici i Sarajevu i ima namjeru da sve javne univerzitete u BiH poveže s javnim univerzitetima u Indoneziji kako bi se unaprijedila mogućnost suradnje na realizaciji nekih zajedničkih projekata, kako bi se studentima postdiplomskog i doktorskog studija ponudile odgovarajuće stipendije za nastavak školovanja u Indoneziji te kako bi otvorila neke nove modalitete razvoja s partnerskim organizacijama i institucijama s kojima Veleposlanstvo Indonezije ima odgovarajuću suradnju'', kazao je Ovčina. 

Povezivanje s visokoobrazovnim institucijama u svijetu, naglasio je Ovčina, daje im priliku za neke zajedničke naučno- istraživačke radove i otvara mogućnost za apliciranje na međunarodnim projektima, dok studentima pruža mogućnost za školovanje u odgovarajućim zemljama partnerima. 

Prorektor je kazao kako do sada nisu surađivali s indonezijskim institutima, ali da se nada kako će studenti pokazati interes te znati iskoristiti i ovu mogućnost. 

Veleposlanica Amelia Achmad Yani održat će i predavanje mostarskim studentima o kulturološkim, obrazovnim i turističkim perspektivama razvoja Indonezije i pružiti im mogućnost da kroz diskusiju i odgovarajuća pitanja prodube vlastita znanja te pokažu interes za studentske razmjene i nastavak školovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close