Predsjednik Pajić o budućim aktivnostima

Unija studenata mostarskog Univerziteta: Studentski iftari su važna aktivnost

Inače, Unija studenata Univerziteta je organizacija čiji je osnovni i temeljni cilj zaštita studenata Univerziteta i predstavljanje studenata u organima Univerziteta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 02. 2018. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među važne aktivnosti koje provodi Unija studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru je, kako ističe predsjednik Unije Džani Pajić, projekt studentskih iftara kojih će ove godine biti veći broj.

Inače, Unija studenata Univerziteta je organizacija čiji je osnovni i temeljni cilj zaštita studenata Univerziteta i predstavljanje studenata u organima Univerziteta. Kako predsjednik Pajić tvrdi za Bljesak.info, Unija studenata i u ovoj godini ostaje trajno opredijeljena u cilju svog postojanja, zaštiti interesa studenata našeg Univerziteta, te svekolikom unaprijeđeniju položaja Univerziteta u domovini i inozemstvu.

Veći broj studentskih iftara

Kao značajne aktivnosti iz Unije ističu svakodnevni iftar tijekom mjeseca Ramazana, gdje će se studentima koji se prijave na natječaj za dodjelu iftara olakšati blagdanski dani svima koji dolaze izvan, ali i iz Mostara.

''Ono što je važno napomenuti jeste da se projekt iz godine u godinu širi, tako da smo u posljednje četiri godine, od 50 iftara, koliki je slučaj bio 2015. godine, došli na broj od 80 iftara 2016. godine, odnosno 107 iftara dnevno, kakav je slučaj bio 2017. godine. Ove godine planiramo dodatno povećati broj iftara, te podijeliti u prosjeku od 150 do 200 iftara dnevno studentima Univerziteta 'Džemal Bijedić' porijeklom iz raznih područja, od čega najveći broj spada na Srednju Bosnu. Dakle riječ je o studentima koji žive u Mostaru, bez svojih obitelji, i kojima nema ko pripremiti iftarski obrok'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Unije studenata Džani Pajić.

Nastavak sportskih aktivnosti

Osim humane geste projekta studentskih iftara, iz Unije u akademskoj 2018. godini planiraju nastavak prošlogodišnjih sportskih aktivnosti. Tako se u travnju i svibnju, kako tvrdi Pajić, planira organiziranje 'Studentske Univerzitetske lige' gdje će moći sudjelovati svi studenti Univerziteta kroz ekipe matičnih fakulteta. Planirano je natjecanje u malom nogometu, ekipno u košarci i odbojci, ali i samostalno u šahu, tavli i stonom tenisu gdje se mogu odmjeriti snage, te tako ojačati svoj sportski duh.

Predsjedavajući Unije također ističe kako značajnu aktivnost, projekt uspostave ureda studenta-prorektora Univerziteta 'Džemal Bijedić' i studenta-člana Upravnog odbora Univerziteta, čime će se dodatno ojačati položaj studenata u organima Univerziteta.

Osnivanje asocijacija studenata

U svrhu brže i lakše komunikacije te kako bi svih 5.000 studenata, koji studiraju na Univerzitetu bilo povezano sa matičnim fakultetima i Unijom u cijelosti osnovane su asocijacije studenata.

''Naša želja jeste da svaki student zna da mu Unija studenata stoji na raspolaganju u svakom trenutku. Zbog toga smo osnovali osam asocijacija fakulteta na osam fakulteta našeg Univerziteta, da bi svaki student u svakom trenutku bio povezan s Asocijacijom ili Unijom studenata'', rekao je Pajić za Bljesak.info.

Studenti mobilni

Sastavnicu Bolonjskog procesa čine i studentske razmjene za što, kako tvrde iz Unije, vlada veliko zanimanje studenata Univerziteta.

''Možemo se pohvaliti činjenicom da su naši studenti vrlo zainteresirani za mobilnost, te im Univerzitet pruža priliku da otputuju u brojne svjetske zemlje gdje bi izučavali svoju oblast. Zbog te svrhe, postoji i Ured za međunarodnu suradnju, gdje studenti mogu pronaći više informacija o istom'', rekao je Pajić.

Kao probleme s kojima se suočavaju studenti ovog mostarske visokoškolske ustanove tvrde, potreba za dodatnim ispitnim rokovima, kada se velik broj studenata javlja Uniji za pregovore sa Senatom Univerziteta. Također, iz Unije pozivaju sve studente Univerziteta ukoliko se suočavaju s nekim problemima prilikom studiranja da se jave za pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close