Značaj znanosti u BiH

Ugledni profesor održao predavanje u Mostaru

Prisutni su imali priliku čuti detaljniju analizu o poziciji bosanskohercegovačkih sveučilišta na svjetskim rang-listama, prvenstveno Webometrics listi
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 12. 2019. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru imao je čast biti domaćinom javnom predavanju o izuzetno značajnoj temi za razvoj i napredak naše zemlje – o ulozi, značaju i promociji znanosti u Bosni i Hercegovini.

Gost predavač bio je uvaženi akademik prof. dr. Dejan Milošević, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i član Europske akademije znanosti i umjetnosti, te osvajač brojnih nagrada i priznanja, uključujući i Državnu nagradu u oblasti znanosti u Bosni i Hercegovini za uspjehe na međunarodnom planu (2018. godine), Georg Forster Research Award (2018. godine) i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva za doprinos u oblasti znanosti i obrazovanja (2011. godine).

Na predavanju, koje je održano u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru prisustvovalo je preko stotinu studenata/studentica i nastavnog osoblja Univerziteta, uključujući i menadžment Univerziteta u sastavu rektor, prof. dr. Elvir Zlomušica, prorektorica za znanstveno-istraživački rad, prof. dr. Rebeka Kotlo, prorektor za nastavu i nastavno-znanstvena pitanja, prof. dr. Senad Rahimić, prorektor za financije, prof. dr. Veldin Ovčina i prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku suradnju, prof. dr. Maja Kazazić, te generalni tajnik Univerziteta, dipl. iur. Alim Abazović.

Foto: UNMO / Detalj s predavanja

Prisutni su imali priliku čuti detaljniju analizu o poziciji bosanskohercegovačkih sveučilišta na svjetskim rang-listama, prvenstveno Webometrics listi, te konkretne savjete za dalje napredovanje na ljestvici, a na primjeru poduzetih koraka na Univerzitetu u Sarajevu.

Povrh toga, akademik Dejan Milošević predstavio je rad veoma aktivne znanstveno - istraživačke grupe Samophys (Sarajevo Atomic, Molecular & Optical Physics) čiji je voditelj, kao i mali dio vlastitog bogatog znanstveno-istraživačkog rada. Pritom je, što je bilo posebno interesantno i upečatljivo, naglasio i estetsku, odnosno umjetničku komponentu znanstvenog rada iz oblasti fizike i optike.

Također, akademik je – iz svoga iskustva recenzenta za 30 međunarodnih časopisa, uključujući najznačajnije znanstvene časopise kao što su Physical Review Letters, Review of Modern Physics, Science Advances, Nature Photonics, Nature Communications itd., voditelja većeg broja višegodišnjih i iznimno uspješnih znanstveno - istraživačkih projekata, te člana znanstvenih i organizacijskih odbora znanstvenih konferencija – nesebično uputio nekolicinu praktičnih i korisnih savjeta mladim istraživač(ic)ama, što će poslužiti kao podrška i orijentir mladom nastavnom osoblju Univerziteta za budući akademski napredak, navedeno je iz Ureda za informiranje Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

Kopirati
Drag cursor here to close