Pokretanje doktorskih studija

U Dubrovniku osnovan doktorski studij ''Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju''

Rektor dubrovačkog Sveučilišta Nikša Burum istaknuo je kako je pokretanje doktorskih studija jedan od temeljnih ciljeva strategije razvoja sveučilišta od 2016. do 2025. godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 05. 2019. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rektor prof. dr. sc. Nikša Burum i dekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić potpisali su 10. svibnja 2019. Sporazum o osnivanju zajedničkog poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog) studija „Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju“, kojemu će nositelj biti Sveučilište u Dubrovniku, na kojem će se studij i izvoditi, a Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu suradna ustanova.

Ovo je prvi poslijediplomski doktorski studij iz područja digitalne ekonomije u Hrvatskoj, ujedno i prvi kojemu je Sveučilište u Dubrovniku nositelj. Nakon što se pripreme i obave svi administrativni poslovi kako bi studij dobio i dopusnicu, planira se natječaj za upis u prvu generaciju studija raspisati do kraja ove godine. Posebno je važno istaknuti da će se studij izvoditi i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Naime, Sveučilište u Dubrovniku već je dugi niz godina uvjerljivi predvodnik u procesu internacionalizacije visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a to je važno jer prema posljednjim podacima Hrvatska je na samom začelju EU prema udjelu dolaznih studenata i profesora.  

„Sveučilište u Dubrovniku pokreće ovaj doktorski studij jer, uz činjenicu da slijedimo postojeće trendove, svoje obrazovne programe kreiramo u skladu s predviđanjima potreba gospodarstva budućnosti. Izgradnja konkurentnosti u digitalnom gospodarstvu zahtijeva razvoj novih teorija i modela koji će uzeti u obzir navedene strukturne promjene te akumulaciju znanja i vještina potrebnih za oblikovanje ekonomskih politika i poslovanja u digitalnom okruženju“, rekao je rektor prof. dr. sc. Nikša Burum, dok je dekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić naglasio važnost suradnje između dvije institucije te izrazio želju i spremnost da se suradnja proširi i na više područja, uz razvijanje zajedničkoga doktorskog studija.

Inače, prema procjeni Europske komisije, više od 90% poslova budućnosti bit će vezano uz koncept digitalne ekonomije. Prema nekim drugim istraživanjima, 65% današnjih srednjoškolaca u sljedećih će 20 godina raditi poslove koji još ne postoje i za koje ne postoje obrazovni programi, a 30% poslova koji će postojati u 2030. još uvijek nisu izumljeni.

Prorektor Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić i prodekan Ekonomskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Božidar Jaković objasnili su koncepciju studija, pa su tako istaknuli kako će se studij sastojati od pet modula nazvanih Turizam, Marketing, Menadžment, Međunarodno poslovanje i Digitalno poslovanje. Studenti će na ovom studij morati pokazati i znanstvene vještine, tako da će ih se poticati na objave znanstvenih radova i sudjelovanje na međunarodnim znanstvenim skupovima. „Studij je namijenjen poduzetnicima i menadžerima poslovnih subjekata koji u uvjetima digitalne transformacije vide priliku za poslovni probitak i unaprjeđenje konkurentnosti, zatim studentima iz inozemstva, našim alumnima i mlađim znanstvenicima znanstveno-istraživačkih institucija, i konačno polaznicima zainteresiranima za sektorske, regionalne, nacionalne i međunarodne odrednice rasta i razvoja poslovnih subjekata odnosno mogućnosti upravljanja ekonomskim tijekovima u digitalnom gospodarstvu“, rekao je prorektor Stojčić.

Potpisivanju je nazočila i savjetnica predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, koja je istaknula kako predsjednica Kolinda Grabar Kitarović podržava cjeloživotno obrazovanje a posebice razvoj onih studija koji nam predstoje u realnoj budućnosti, te je istaknula prednost Sveučilišta u Dubrovniku kao manjeg Sveučilišta koji se može brže transformirati i prilagođavati potrebama tržišta rada. Ovoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je čestitao Sveučilištu na ovakvom iskoraku i povezao ovaj studij sa projektom „Dubrovnika pametnog grada“ (Dubrovnik Smart City) .

Svečanosti su nazočili i prorektorica za studije i studente Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica, prodekanica EFZG prof. dr. sc. Lorena Škuflić, članovi projektnog tima za izradbu elaborata o osnivanju doktorskog studija pročelnica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju izv. prof. dr. sc. Katija Vojvodić i izv. prof. dr. sc. Ivana Pavlić te pročelnici i nastavnici obje institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close