Poslali šest zahtjeva

VIDEO| Summa summarum - roditelji protiv online nastave

Roditelji su uputili šest zahtjeva, koji su, kako smatraju da ne žele ''rekorno brz'' prelazak na online nastavu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 09. 2020. u 11:53 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski roditelji, okupljeni oko udruge Naša djeca 2014. su nadležnima uputili šest zahtjeva koji žele da im se ispune prije nego što njihova djeca krenu u školu, s naglaskom na okolnosti pod kojima se provodi samoizolacija učenika te da se nastava na daljinu organizira isključivo u uvjetima opće karantene.

6 zahtjeva

S ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u izvanrednim okolnostima pandemije Udruga roditelja Naša djeca 2014 zahtijeva sljedeće:

1.    Očitovanje epidemiologa o okolnostima pod kojima se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uvjete koji iziskuju testiranje na virus,
2.    Očitovanje obiteljskog liječnika o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti liječničkom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave,
3.    Izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu,
4.    Poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uvjeta u školama,
5.    Dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu,
6.    Nastavu na daljinu organizirati isključivo u uvjetima opće karantene, u skladu s rezultatima Peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u kolovozu 2020. godine.

Liječnica Borislava Šarić, govoreći kao roditelj četvero djece, stavila je poseban naglasak na samoizolaciju svih učenika ako je jedan pozitivan, govoreći da je to besmisleno i uskoro će djeca završiti na online platformi i nastat će kaos.

Prestati pratiti brojeve

''Krajnje je vrijeme da se prestanemo fiksirati na brojeve, prva stvar toliko smo se fiksirali na te brojeve da svi živimo u strahu. Ne znam što s njima dobivate i što to znači, ali školu ne treba zaustaviti. S obzirom na okolnosti u koje su nas doveli, a doveli su nas da s djecom u školu polazimo 'pet do dvanaest', a masa stvari nije riješena onda možemo razmotriti i tu opciju odgode'', rekla je Šarić odgovarajući na pitanje novinara bi li bilo bolje da se nastava sada odgodi s obzirom na epidemiološku situaciju.

Kaže da se sve moglo puno bolje uraditi, da je bilo dijaloga i ranije.

''Da vam budem iskrena kada sam vidjela raspored, trebalo mi je dvadeset minuta da vidim tko na koji ulaz ulazi, smatram da se moglo napraviti puno bolje, ali vremena za dijalog još ima. Ja bih poseban naglasak stavila na epidemiološke odredbe jer koliko sam ja upoznata s njima
ako je jedan učenik pozitivan cijeli razred ide u samoizolaciju'', kaže Šarić.

Poručuje da se  treba razmisliti o promjeni toga, jer ćemo, smatra, u vrlo kratkom roku završiti na platformi i na online nastavi.

Samoizolacije i kaos

''Ne znam jesu li svjesni, ali tako će se povećati pritisak na obiteljsku medicinu i zdravstveni sustav a samim tim i na Zavod koji će biti u većem trošku, jer će veći broj roditelja morati otići na bolovanje jer neće imati gdje ostaviti dijete uzrasta šest, sedam ili osam godina'', rekla je govoreći da po njenim informacijama liječnici nemaju šifru pod kojem bi slali takve roditelje na bolovanje.

Odgovarajući novinarima na pitanje, postoji li onda opasnost za druge učenike, ako se samo jedan, pozitivni, izolira, ona kaže da ako se pridržavamo mjera i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o udaljenosti od metar ipol i s maskom na licu, čime se osoba smatra zaštićenim kontaktom, onda je suludo govoriti o opasnosti, s obzirom na mjere u školama.

''S obzirom na mjere djeca neće biti samo metar ipo odmaknuti, nego tri metra. Ja ću kao roditelj pristati radije da mojih četvero djece nose maske, umjesto da idu u samoizolaciju. Navest ću primjer, ako sam ja pozitivna, a svaki dan sam u kontaktu s pozitivnim pacijentima i ne znam da su pozitivni i treba reanimacija ja pristupam tom pacijentu i radim svoj posao. Ako sam ja pozitivna Slijedom logike i  moja djeca bi onda morala u izolaciju, to znači da četiri razreda idu u izolaciju. Onda bi i djeca iz glazbene škole morala u samoizolaciju i djeca s koja su s njima na izvannastavnim aktivnostima, kolaps'', kaže ova majka.

Poticanje nadležnih

Podsjetimo, udruga je ranije u priopćenju navela kako se kontinuirano od završetka školske godine 2019./2020. zalažu za poticanje nadležnih na organiziranje nastave u novoj školskoj godini po modelu kvalitetnog i dostupnog obrazovanja za sve učenike.

U tom smislu odaslali su brojne dopise i upite Ministarstvu obrazovanja znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije kako bis dobili potrebne informacije i blagovremeno pripremili djecu na uvjete odvijanja nastave u izvanrednim okolnostima.

Na napore Udruge za uspostavom civilizacijskog dijaloga, nadležno ministarstvo reagiralo je koristeći se isključivo šutnjom, na taj način ignorirajući zahtjeve više od 2500 roditelja koliko broji članstvo Udruge. Nakon gotovo tri mjeseca neaktivnosti i zanemarivanja zabrinutosti roditelja zbog neizvjesnosti daljeg školovanja naše djece, Ministar je 27. 08. 2020. godine izdao Instrukcije školama sukladno preporukama kriznih stožera.

Ovim instrukcijama nije na zadovoljavajući način definirano postupanje s djecom u okolnostima koje se mogu očekivati tijekom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini, stoga su roditelji i organizirali današnju konferenciju da u javnosti prikažu ono što ih točno zanima.

S ovim zahtjevima, kako su najavili na konferenciji, izaći će i pred Ministra Rašida Hadžovića, ministra obrazovanja, koji im je pozitivno odgovorio na poziv za javni sastanak.

Apel roditeljima

Jurica Milinković, član Upravnog odbora Udruge, kaže da sve do sada donesene mjere su išle preko leđa nastavno gosoblja, posebice roditelja i njihove sposobnosti da osiguraju mjere djeci za kvalitetno školovanje.

''Koliko znamo od početka pandemije obitelji nitko nije pomogao da bi se nastava odvijala normalno, a znamo da su problemi veliki i da mnogo djece nije moglo pristupiti nastavi. Škole rade intenzivno i rade težak posao da sve što bolje pripreme, a to znamo po svjedočanstvima roditelja. Ja se nadam da će škole to iznijeti dobro'', kazao je Milinković.

Odgovarajući na novinarska pitanja, je li u konačnici roditeljima sve jasno, kazao je da misli ''da nikom ništa nije jasno, te da su svi zbunjeni od roditelja do uposlenika škola, posebice jer su ih nadležni dugo vremena ignorirali.

''Svi imaju strah i nitko ne želi ugroziti ni svoje, a ni zdravlje djece. Ovim putem uputio bi i apel roditeljima da ne šalju djecu s bilo kakvim simptomima na nastavu, da ne bi ugrozili ni njih ni drugu djecu ni nastavno osoblje, da i mi roditelji pokažemo svoju odgovornost'', zaključio je Milinković.

Kopirati
Drag cursor here to close