Knjiga

'Pragmatika' u Mostaru

Knjiga je na ovogodišnjem Sarajevskom sajmu knjiga dobila nagradu za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 11. 2019. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' održana je promocija knjige 'Pragmatika' autora Sabine Bakšić i Halida Bulića.

Osim autora, zainteresiranoj publici knjigu su predstavili Edim Šator i Fatima Trbonja. Na promociji je istaknuto da knjiga predstavlja važan doprinos razvoju pragmatike i da će u budućnosti biti značajna jedinica u popisima literature za predmete na kojima se izučavaju pragmatika i opća lingvistika.

Sadržaji predstavljeni u knjizi raspoređeni su u deset poglavlja u kojima se na 304 stranice teksta govori o razvoju pragmatike i drugim temama koje, po mišljenju autora, mogu biti zanimljive studentima i nastavnicima kojima je knjiga namijenjena.

Autori knjige profesori su na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a izdavač je sarajevska izdavačka kuća 'Bookline'. Knjiga je na ovogodišnjem Sarajevskom sajmu knjiga dobila nagradu za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.

Nije mali broj ni univerzitetskih katedri na kojima je pragmatika obavezni ili izborni predmet. Ipak, u BiH se oskudijeva po pitanju udžbenika pragmatike. Ova knjiga nastala je s ciljem da se bar djelimično popuni ta praznina.

Ona može biti dobra osnova za dvosemestralni tečaj pragmatike, informativan uvod u predmet i polazište za dalja istraživanja. Namijenjena je prvenstveno studentima, ali može dobro poslužiti i nastavnicima na svim nivoima obrazovanja te svim lingvističkim entuzijastima i radoznalcima.

Kopirati
Drag cursor here to close