Dogovor

Potpis i maslina za bolju suradnju mostarskog i crnogorskog univerziteta

Sporazumom je posebno utvrđena suradnja u istraživačkim i razvojnim projektima, razmjeni profesora, nastavnog, nenastavnog osoblja i studenata
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 05. 2019. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostavljanje i razvoj međunarodne suradnje jedan je od prioriteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, a s ciljem da Univerzitet postane sudionik važnih međunarodnih projekata, unaprijedi kvalitetu istraživanja i privuče veći broj stranih studenata i znanstvenika koji stvaraju pozitivne promjene u lokalnom okruženju.

U posljednjih pet godina, Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru značajno je proširio mrežu svojih međunarodnih partnera i povećao vidljivost kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inozemstvu. Naime, Univerzitet je do sada potpisao memorandume o razumijevanju sa univerzitetima u Španjolskoj, Srbiji, Turskoj, Norveškoj, Egiptu, Azerbajdžanu, Finskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Italiji, Slovačkoj, Kosovu, Makedoniji, Albaniji, Portugalu, Francuskoj, Belgiji, Litvaniji, Indoneziji...

Kao rezultat toga, Univerzitet se danas, prema kriteriju ostvarenih mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, nalazi na drugom mjestu u Bosni i Hercegovini na listi javnih univerziteta.

Najnovija aktivnost na polju formalizacije međuuniverzitetske suradnje dogodila se krajem travnja 2019. u Podgorici, kada su rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru prof. dr. Elvir Zlomušica, i rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr. Danilo Nikolić, potpisali Sporazum o suradnji između ove dvije visokoškolske ustanove.

Sporazumom je posebno utvrđena suradnja u istraživačkim i razvojnim projektima, razmjeni profesora, nastavnog, nenastavnog osoblja i studenata, razmjeni akademskih publikacija, udžbenika i ostalih podataka, promoviranju zajedničkih publikacija, znanstvenih i nastavnih materijala, te organiziranju znanstvenih simpozija i konferencija.

Konstatirano je, između ostalog, da postoje brojne mogućnosti za unapređenje međunarodne suradnje i razvojne perspektive regije, te da je došlo vrijeme da se sa konkretnih prijedloga pređe na još konkretnija djela.

Ovom prilikom, a povodom obilježavanja 45 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore, rektor Zlomušica je posadio stablo masline unutar Kampusa Univerziteta u Podgorici, čime se na simboličan način dodatno učvrstila tradicionalno jaka veza partnerskih Univerziteta, istaknuo je u priopćenju mostarskog Univerziteta.

Kopirati
Drag cursor here to close