80 milijuna za obrazovanje

Obilježen Dan Zavoda za školstvo Mostar

Direktor Zavoda za školstvo je premijeru Hercegu uručio Priznanje za uspješnu saradnju i lični doprinos unapređenju materijalnih uvjeta rada u odgojno-obrazovnim institucijama HNŽ
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 05. 2018. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uloga Zavoda u procesu obrazovanja je nezamjenjiva i ključna u našim nastojanjima da obrazovanje postavimo na mjesto kojemu težimo kako bi bilo konkurentno s obrazovanjem u razvijenim zemljama Europe i svijeta.

Osobna i podrška Vlade tim težnjama potvrđuje se nizom konkretnih mjera koje smo poduzeli i poduzimamo kada je obrazovanje u pitanju. Podsjetit ću na to kako se za obrazovanje izdvaja više od 80 milijuna KM što je oko 40% proračuna. Pored toga, poznato vam je kako u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata ulažemo više od 10 milijuna KM i nema niti jedne naše općine u kojoj nismo obnovili bar jednu školu. Kada su u pitanju prosvjetni djelatnici, započeli smo rješavanje problema koji ih godinama tišti. Većim dijelom riješili smo pitanje tehnološkog viška, te otpočeli proces rješavanja radno-pravnog statusa za djelatnike koji su godinama bili zaposleni na određeno vrijeme. Također smo s predstavnicima sindikata srednjih škola uspješno končali proces pregovaranja i potpisali Kolektivni ugovor. Uvjeren sam u to kako ćemo uskoro okončati pregovore kada su u pitanju osnovne škole te i s njima potpisati Kolektivni ugovor'', rekao je danas na svečanosti povodom Dana Zavoda za školstvo Mostar, Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Istaknuo je i to kako je Vlada otvorena za razgovore sa socijalnim partnerima te vjeruje kako će uskoro biti riješena i ona pitanja koja nisu sadržana u Kolektivnom ugovoru.

''No, sve spomenuto i sva naša nastojanja na poboljšanju uvjeta i materijalnog položaja prosvjetnih djelatnika ne mogu dati očekivane rezultate bez stručnih poslova u obrazovanju kojih je nositelj Zavod za školstvo.

Vjerujem u to kako će Zavod, sa svojim stručnim djelatnicima, znati odgovoriti trenutku u kojem se nalazimo, te zajedno s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta i ostalim dionicima, raditi na već započetim potrebnim reformama obrazovanja osobito na osiguranju fleksibilnosti strukovnih kurikuluma, usklađivanju ishoda učenja s potrebama tržišta rada, te povećanju broja učenika u strukovnom obrazovanju'', zaključio je premijer Herceg.

Željko Ćorić, direktor Zavoda za školstvo Mostar pozdravljajući prisutne učenike, njihove roditelje, učitelje, nastavnike, profesore i direktore, posebno je zahvalio Vladi Hercegovačko – neretvanske županije i premijeru Hercegu, ističući odličnu saradnju Zavoda  s osnivačima škola, ali i drugim institucijama koje brinu o obrazovanju.

Također, direktor Ćorić je premijeru Hercegu uručio Priznanje za uspješnu saradnju i lični doprinos unapređenju materijalnih uvjeta rada u odgojno-obrazovnim institucijama HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close