Podučavanje

Mostarski studenti se spremali za tržište rada

Gospodarstvenici, poslovni partneri Ekonomskog fakulteta, i nastavnici Ekonomskog fakultata dogovorili su nastavak intezivnije suradnje u domenu stručne prakse studenta sa uključivanjem i malih i srednjih poduzeća u ovaj proces.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 12. 2017. u 02:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionica 'Stručna praksa - priprema studenata za tržište rada' održana je u četvrtak, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Radionica je imala za cilj predstaviti dosadašnje iskustvo i rezultate stručnih praksi studenata. Ista je organizirana u formi panel sesija gdje su svoja iskustva predstavili i studenti i poslovni partneri koji su do sada pružali mogućnost obavljanja stručne prakse studentima Ekonomskog fakulteta.

Sudionici prve panel sesije bili su: Salko Isić, šef službe za rezidencijalne korisnike, BH Telecom; Elma Kapić, mlađi specijalist za brendiranje i pribavljanje, UniCredit bank; Meliha Gekić Lerić, direktorica Poslovnog inkubatora, Intera Tehnološki Park i Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK, Mostar.

Svi panelisti iznijeli su pozitivna iskustva stručne prakse studenta sa akcentiranjem činjenice da je stručna praksa imala obostrani pozitivan utjecaj, i na studente i na gospodarstvenike. Kao posebne vještine koje su zapažene kod studenata istaknute su: sposobnosti timskog rada, komunikativnost, proaktivnost, dobro poznavanje rada na računarima i suvremenim tehnologijama, te dobro teorijsko predznanje za obavljenje konkretnih zadataka.

Sudionici druge panel seseije bili su bivši studenti Ekonomskog fakulteta, koji su studije završili i po predbolonjskim i po bolonjskim nastavnim planovima i programima, a koji su sada uspješni poslovni ljudi i uposlenici pojedinih poduzeća u kojima su obavljali stučnu praksu.

Sudionici drugog panela bili su: Almir Taso, direktor filijale Union bank Mostar; Emir Tipura, stručni suradnik u Bosna Sunce Osiguranju; i Anela Zajmović, menadžer za velike korisnike, BH Telecom direkcija Mostar. Panelisti su naglasili da im je odrađena stručna praksa tijekom studija značajno poslužila za uspješnije snalaženje i obavljanje konkretnih radnih zadataka.
Također su istaknuli i značajnost teorijskog znanja koji su usvojili na Ekonomskom fakultetu.
Na radionici je zaključeno, a shodno izlaganjima panelista i njihovim preporukama, da stručnu praksu treba nastaviti usavršavati u različitim poljima ekonomske znanosti, budući da stručna praksa osigurava studentima usvajanje znanja i kompentencija potrebnih za što konkurentniju poziciju na tržištu rada.

Gospodarstvenici, poslovni partneri Ekonomskog fakulteta, i nastavnici Ekonomskog fakultata dogovorili su nastavak intezivnije suradnje u domenu stručne prakse studenta sa uključivanjem i malih i srednjih poduzeća u ovaj proces.

Zaključci sa ove radionice, prema riječima dekanese Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Azre Bajramović, poslužit će za daljnje unaprjeđenje procesa stručne prakse studenta Ekonomskog fakulteta, te za izmjene nastavnih planova i programa u budućem periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close