Međunarodna suradnja

Mostarski studenti se zanimali za programe razmjene

Prošle akademske godine je sa mostarskog Univerziteta na razmjeni bilo oko 70 studenata, te oko 30 osoba koje su nastavno ili administrativno osoblje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2017. u 03:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U amfiteatru Ekonomskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru održan je dan međunarodne suradnje gdje su predstavljeni programi razmjena na koje studenti, nastavno i administrativno osoblje Univerziteta 'Džemal Bijedić' mogu aplicirati.

Na predstavljanju se govorilo Erasmus+ programu, te o programima Mevlana i CEEPUS. Ovom prilikom su neki od studenata koji su bili na razmjeni prezentirali svoje iskustvo boravka na sveučilištima koji su im bili domaćini tijekom njihovog perioda mobilnosti.

"Kada govorimo o uposlenicima, na ove programe se mogu prijaviti stalno uposleni, a što se tiče studenata na programe se mogu prijaviti samo redovni studenti. Trajanje perioda mobilnosti za studente najčešće traje jedan semestar, dok za nastavno i administrativno osoblje traje između sedam i mjesec dana.

U okviru Erasmus + programa, Univerzitet u Mostaru ima sklopljen ugovor sa 21 visokoškolskom institucijom u zemljama Europske unije. Mevlana program nam je omogućio ugovore sa više od 10 visokoškolskih ustanova u Turskoj. Što se tiče CEEPUS-a, to je program razmjene srednjoeuropskih država u kojem je BiH članica", navedeno je iz Ureda za međunarodnu suradnju Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

U svakom od ugovora za neki od spomenutih programa postoje kvote, odnosno postoji određen broj osoba koje se mogu prijaviti, te taj broj varira iz godine u godinu. Prošle akademske godine je sa mostarskog Univerziteta na razmjeni bilo oko 70 studenata, te oko 30 osoba koje su nastavno ili administrativno osoblje.

Na ovom predstavljanju u Mostaru boravili su predstavnici Politehničkog Univerziteta u Ankoni, Univerziteta 'Nova de Lisboa' iz Lisabona koji su studentima pružili sve potrebne informacije, dok je Stipendium hungaricum program stipendija predstavila Szilvia Kelemen, iz Javne fondacije Tempus.

Kopirati
Drag cursor here to close