Vrijedni učenici

Mostarski gimnazijalci dobili DELF diplome

Uz čestitke svima koji su uspješno savladali određeni stupanj francuskog jezika i tako stekli diplomu, Rousson je poželio mnogo uspjeha u daljem životu i radu, te da stečeno znanje iskoriste za svoj boljitak.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 03. 2018. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj Gimnaziji u petak je u okviru Dana frankofonije upriličena dodjela međunarodnih diploma francuskog jezika (DELF), a uručio ih je veleposlanik Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Uz čestitke svima koji su uspješno savladali određeni stupanj francuskog jezika i tako stekli diplomu, Rousson je poželio mnogo uspjeha u daljem životu i radu, te da stečeno znanje iskoriste za svoj boljitak.

"Diplome DELF koje su dobili učenici vrijede cijeli životni vijek i sigurno omogućava lakši pristup francuskom obrazovnom sustavu za sve one koji žele da studiraju u Francuskoj i da se na taj način obogate prije nego što se vrate u BiH.

Ove diplome olakšavaju i pronalazak posla u svim poduzećima na području Francuske, pa i šire, a diploma DELF potvrđuje njihov precizni nivo znanja francuskog jezika jer ovo nije bilo kakva diploma. Ovo je jedan precizan test koji zaista utvrđuje znanje francuskog jezika", kazao je Rousson u izjavi za medije.

"Zadnjih desetak godina traje suradnja naše Gimnazije i Francuskim institutom u BiH, te je ovo još jedna potvrda naših dobrih odnosa. Koristim priliku da čestitam učenicima koji su stekli DELF diplomu, koja će im, vjerujem, biti od velike koristi. Nadam se da će stečeno znanje francuskog jezika iskoristiti u svom daljem školovanju, poput recimo upisivanja na neki fakultet u Francuskoj.

Ova generacija broji 12 učenika koji su završili dvojezično odjeljenje, a naredne godine očekujemo još jednu generaciju. Na ovaj način držimo neki kontinuitet, gdje svake godine od 10 do 15 učenika pohađaju dvojezičnu nastavu i završavaju taj proces obrazovanja. Također koriste i priliku za razmjenu učenika sa Gimnazijom u Bergeracu, s kojom je mostarska Gimnazija bratimljena.

U proteklih 10 godina 5-6 učenika koji su završili Gimnaziju nastavilo je svoje školovanje u Francuskoj, odnosno upisali su određene fakultete u toj zemlji", rekao je direktor Gimnazije Haris Idriz.

Inače, u okviru Dana frankofonije u BiH, u Mostaru će se 24.3. održati radionica za djecu u prostorijama Francuskog instituta u Cernici. Početak radionice je u 12 sati. Do kraja mjeseca održat će se još projekcija filma i koncert.

Kopirati
Drag cursor here to close