UWC Mostar

Mostarski Koledž otvorio vrata novim učenicima

Nacionalni komitet BiH ove godine dodjeljuje ukupno 30 stipendija za pohađanje Koledža ujedinjenog svijeta, od toga 22 za pohađanje Koledža u Mostaru
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 02. 2019. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC Mostar) organizirao je 'Dan otvorenih vrata' u Mostaru gdje su se zainteresirani mogli pobliže upoznati sa radom ove ustanove, te saznati nešto više o uvjetima školovanja.

Dan otvorenih vrata je namijenjen svim srednjoškolcima i njihovim roditeljima koji žele saznati više informacija o UWC stipendijama i uvjetima selekcijskog procesa.

Na samom početku prisutne su pozdravili direktor UWC Mostar Mark Feltham, te dio nastavnog osoblja.

Na upit, zašto bi mladi ljudi trebali upisati Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, koordinatorica za odnose s javnošću te institucije Adla Velagić-Ćurić je kazala: "Koledž ujedinjenog svijeta je jedinstvena obrazovna institucija. Radi se o školi koja je jedina te vrste na Balkanu i dio je šireg UWC pokreta, te u tom pokretu djeluje ukupno 17 koledža.

Foto: Bljesak.info / Priručnik Koledža kojega su dobili zainteresirani

Svi koledži u svijetu, pa tako i ovaj u Mostaru imaju vrijednosti koje se poštuju i imaju svoju misiju. Misija koledža u Mostaru je doprinos razvoju postkonfliktnog društva i učenici koji pohađaju ovu instituciju pored izuzetnog obrazovanja, stječu i znanje o životu, stječu obrazovanje koje neće dobiti u drugim školama.

Ono što se također nudi učenicima je mogućnost da žive sa preko 70 različitih kultura svijeta, da upoznaju drugo i drugačije, te da nauče da to isto poštuju", rekla je Velagić-Ćurić.

Zainteresirani su se tako mogli pobliže upoznati sa svim dijelovima života na Koledžu, uključujući akademski program, volontiranje u lokalnoj zajednici, te život u internatskom smještaju.

"Vjerujem da je Koledž u svojoj misiji uspio mnogo, obzirom da je ta institucija zamišljena kao trogodišnji projekt. Nakon tri godine rezultati su pokazali da je taj projekt izuzetno uspješan, te je Koledž nastavio sa svojim radom, i evo tu smo već 11 godina. Na godišnjem nivou pripremamo više od 20 različitih programa, poput kulturnih, humanitarnih, zabavnih i drugih akcija i svake godine se trudimo da te aktivnosti proširimo na širu društvenu zajednicu, da povećamo broj aktivnosti, kao i da uključimo što veći broj osoba iz lokalnih zajednica", zaključila je Velagić-Ćurić.

Foto: Bljesak.info / Detalj održanog dana otvorenih vrata

Nacionalni komitet BiH ove godine dodjeljuje ukupno 30 stipendija za pohađanje Koledža ujedinjenog svijeta, od toga 22 za pohađanje Koledža u Mostaru i osam stipendija za pohađanje koledža u Kanadi, Italiji, Norveškoj, Njemačkoj, SAD-u i Kini.

"Gimnazija je mjesto gdje se studenti susreću, upoznaju. Dakle, ne samo u Koledžu (na zadnjem katu zgrade), nego u cijeloj zgradi Gimnazije. Imamo učenike iz različitih dijelova svijeta, jako kvalitetan obrazovni program i vjerujemo da će zbog toga naši učenici biti sutra vođe, oni koji će svijet učiniti boljim mjestom za život.

95 zemalja je bilo zastupljeno kroz postojanje Koledža u Mostaru, te su brojni učenici po završetku studija u ovom gradu izgradili karijere, a grad im je ostao u sjećanju i ne samo to. Oni vole ovaj grad i mislim da su te stvari veoma značajne.

Učenici ovog Koledža veoma doprinose lokalnoj zajednici kroz različite akcije, a pomažu i ustanovama poput škola za djecu s poteškoćama u razvoju, centru za djecu s posebnim potrebama kao npr. popravljajući im namještaj, pomažu u uređenju okoliša, odnosno pomažu rad zajednice onoliko koliko su u mogućnosti", kazao je za Bljesak.info direktor Feltham.

Foto: Bljesak.info / Detalj održanog dana otvorenih vrata

Na upit, što je to zbog čega bi mladi trebali doći baš u Koledž u Mostaru, Feltham je kazao: "Mislim da je to zbog toga što bi im Mostar mogao biti zanimljivo mjesto, zatim da na svoj način mogu pomoći u razvoju grada, da povežu ljude, te nam je drago da možemo vidjeti kako uspijevaju u tome i drago nam je da možemo biti dio te priče", istaknuo je.

Dodijeljena puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema programu međunarodne mature na engleskom jeziku (IBDP) uključujući internatski smještaj, prehranu, te udžbenike i školski pribor. Inače, natječaj za dodjelu UWC stipendija za učenike u BiH je otvoren do 11. veljače 2019. Dan otvorenih vrata ovog Koledža bit će održan i u Sarajevu 3.2. u prostorijama organizacije Humanity in Action od 12 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close