Institut Yunus Emre

Mostar: Uručeni certifikati najuspješnijim polaznicima interaktivnog tečaja

"Institut 'Yunus Emre' je u suradnji sa Kaymekom ovog ljeta organizirao tečaj obogaćen nizom aktivnosti kojima smo mostarskoj djeci omogućili da se, uporedo sa učenjem turskog jezika, zabave i ovladaju različitim umjetničkim i zanatskim vještinama"
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 08. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institutu 'Yunus Emre' u Mostaru održana je svečanost na kojoj su dodijeljeni certifikati za uspješno završenu ljetnu školu turskog jezika i umjetnosti.

Polaznici su bili djeca, koja su naučila mnogo toga novog, dok su drugi odmarali u ljetnim praznicima. Prigodnim govorima, prisutnima su se obratili direktorica Kaymek centra Billur Dilber, te direktor institua 'Yunus Emre' Yunus Dilber.

"Želim istaknuti nešto više o našem projektu interaktivnog tečaja turskog jezika za djecu. Želim sa vama podijeliti saznanja o nekim metodama sa kojima sa se ranije susretala ili sam za njih čula od svojih bliskih prijatelja. Od tih metoda prvi bi bio pristup Montesorri i Reggio Emilia. Kao što znate Montessori škole su izuzetno popularne u današnje vrijeme.

Ovi pristupi uključuju i djecu manjih uzrasta, vrtiće. Oni također smatraju da je svako dijete individua za sebe i poštuju se njegove odluke i želje. Neophodno je postaviti obrazovanje kao temelj projekta. Nakon toga susrela sam se sa metodama Rudolf Steiner i Waldorf školama koje se bave djecom školskog uzrasta.

Na kraju ću spomenuti tečajeve za jezike. Npr. tečajevi u kojima se znanje prenosi glazbom i pjesamama, intenzivnim ljetnim programima jezičkog usavršavanja itd. Međutim, čini se da sve pomenute metode imaju neke nedostatke. Prva pomenuta metoda je izuzetno skupa, druga metoda se odnosi samo na jedan sloj društva i pomalo su marginalni, te se djeca nakon završenog školovanja jako teško prilagode stvarnom svijetu.

Mi smo inspirirani samo dobrim stranama ovih pomenutih pristupa obrazovanju, i stvorili smo jednu projektnu grupu koristeći sve mogućnosti koje su nam bile dostupne u ovom trenutku.

Ono što smo mi prisvojili i iskoristili od ovih metoda obrazovanja je:
1. najvažnija uloga u obrazovanju pripada učitelju. Učitelj treba da bude dinamičan, prijateljski nastrojen, svestran, da ima širok spektar interesa, te da svako dijete gleda kao pojedinca, i da poštuje njegove odluke.
2. naša djeca se rađaju sa velikom željom za učenjem novih stvari, međutim ponekad odrasli znaju uništiti tu želju. Trebali bismo djeci govoriti koliko je učenje lijepa, svestrana i dobra avantura.
3. i posljednje je to da se djeci treba napraviti kućnu atmosferu kako bi se osjećali ugodno i lijepo.

Na taj način smo sa našim mališanima održali 12 sati, prepunih aktivnosti, različitih radionica, zajedničkih obroka koje smo im spremali", rekla je između ostaloga Billur Dilber.

"Institut 'Yunus Emre' je u suradnji sa Kaymekom ovog ljeta organizirao tečaj obogaćen nizom aktivnosti kojima smo mostarskoj djeci omogućili da se, uporedo sa učenjem turskog jezika, zabave i ovladaju različitim umjetničkim i zanatskim vještinama u oblasti izrade rukotvorina.

Tijekom ovog jednomjesečnog tečaja, djeca su otkrila svoje skrivene talente, te će možda neki od njih u budućnosti postati svjetski poznati umjetnici u toj oblasti. Zahvaljujem polaznicima tečajeva, te njihovim roditeljima koji su nam ukazali povjerenje i nadamo se da ćemo se vidjeti ponovno s početkom nove školske godine, kada planiramo nastavak interaktivnog tečaja za djecu", kazao je Yunus Dilber.

Tijekom programa polaznici tečaja su otpjevali jednu pjesmu na turskom jeziku, a svima su uručeni certifikati o uspješno završenom tečaju. Yunus Dilber je pozvao zainteresirane da u okviru 'Mostarskog ljeta' u srijedu 7.8. u 21 sat dođu u kino u Mepasu, te potpuno besplatno pogledaju film turske produkcije pod nazivom 'Ajla'. Na samom kraju upriličeno je druženje svih prisutnih uz koktel.

Kopirati
Drag cursor here to close