Tečajevi i stipendije

Mostar: Učenjem jezika do putovanja u Tursku

Zadnjih pet godina aktivne su prijave za stipendiranje studenata koji žele školovanje nastaviti u Turskoj, a stipendije pokrivaju troškove školovanja, boravka i ishrane u studentskom domu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 09. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od osnutka instituta 'Yunus Emre', prije pet godina, stanovnicima Mostara i regije otvorila se šansa za spoznaju nečeg novog i učenje novih stvari poput tečajeva turskog jezika, ebru umjetnosti i drugih stvari. Samim aktivnim sudjelovanjem u tečajevima ostvaruje se mogućnost za upoznavanje novih ljudi i putovanja.

Tako već nekoliko godina putem instituta 'Yunus Emre' postoji stipendiranje darovitih studenata iz Mostara i Hercegovine. Tu su i ljetne škole kinematografije, arheologije, ali i turskog jezika.

Takvu priliku su vidjeli Mehmed Zukić i Hana Kajan, te su postali stipendisti i već nekoliko godina upotpunjuju svoje znanje u Turskoj, te upoznaju nove ljude i stječu prijatelje.

"Završna sam, četvrta godina na Selcuk sveučilištu u Konyi na odsjeku turski jezik i književnost. Sretan sam što sam dobio priliku da studiram u Turskoj, te na taj način da naučim drugi jezik, da saznam nešto novo o kulturi Turske i njihovom narodu. Također, želja mi je da usvojeno znanje prenesem na mlade ljude u Mostaru i BiH koji nisu imali priliku da uče nešto o toj zemlji i tom jeziku.

  / Konverzacijski klub turskog jezika

Ono što bih preporučio mladima koji imaju želju i namjeru studirati turski jezik ili da uče taj jezik kroz tečajeve koji se nude u institutu 'Yunus Emre', je da što više borave u okruženju gdje se priča taj jezik, odnosno da, ako postoji mogućnost, da odu na godinu dana u Tursku", kazao je Zukić za Bljesak.info.

"Jedna sam od stipendistica kompjuterskog inženjerstva u Sakaryji. Do sada sam već dva puta išla u Tursku. Prvi put sam boravila tijekom ljetne škole turskog jezika gdje se u mjesec dana može dosta toga vidjeti i naučiti. Također, ono što sam u ove dvije godine spoznala i naučila u Turskoj želim prenijeti na mlade u BiH", kazala je Kajan za Bljesak.info.

"Primarni cilj instituta 'Yunus Emre' je da širi turski jezik i kulturu u različitim zemljama svijeta, pa tako i u BiH. Tako institut 'Yunus Emre' u 46 zemalja ima 56 predstavništava. Tako jedno od predstavništava djeluje i u Mostaru gdje smo brojnim kulturno - zabavnim sadržajima nastojali približiti kulturu, običaje i jezik Turske, a sve one koji su željni novih spoznaja imamo i tečajeve turkog jezika za različite nivoe, počevši od namjlađih pa sve do odraslih.

  / Jesenji tečaj turskog jezika

Kroz manifestaciju 'Mostarsko ljeto' i 'Konjičko ljeto' također nastojimo dovesti neke od turskih umjetnika, kako bi stanovnike Mostara, ali i BiH upoznali sa tradicijom, pjesmom i plesovima Turske", kazao je u razgovoru za Bljesak.info direktor mostarskog institua 'Yunus Emre' Yunus Dilber.

Napomenuo je da se tečajevi u ovom institutu organiziraju prema zajedničkom europskom portfoliju, te obuhvaća nivoe od A1 do C1.

"Oni koji završe tečajeve turskog jezika kod nas, imaju mogućnost lakšeg zapošljavanja u turskim firmama, institucijama i kulturnim centrima, a važno je napomenuti i to da studenti koji uče turski jezik kroz nastavu i kroz tečajeve, kada steknu uvjete za dobivanje certifikata, odlazak u Tursku je dosta lakši.

Osim tečajeva u našem institutu, nastojimo dati i podršku Odsjeku za turski jezik na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' koji je pokrenut prije šest godina. Uvijek nastojimo uvesti nešto novo, te smo tako prošle godine pokrenuli tečaj turskog jezika za djecu predškolskog uzrasta, a ove godine imali smo interaktivnu ljetnu školu za djecu", dodao je Dilber.

Za sve zainteresirane, tečaj konverzacijskog kluba turskog jezika započinje 14. listopada (cijena tečaja je 20 KM), a prijave traju do 10.10. Termin će biti u 14:30 sati, dva puta tjedno i trajat će tri mjeseca. Jesenji ciklus tečaja turskog jezika započinje također 14. listopada, a prijave se primaju do 10. listopada (određene popuste ostvaruju studenti Odsjeka za turski jezik, učenici srednjih škola i polaznici Kaymek tečajeva, te ostali studenti univerziteta/sveučilišta u Mostaru).

  / Test iz poznavanja turskog jezika

Cijena ovog tečaja je 100 KM, a cijena knjiga za ovaj tečaj je 20 KM. BESPLATAN test utvrđivanja nivoa znanja turskog jezika održat će se od 8. do 10.10., a prijave se vrše do 4. listopada. Zainteresirani za bilo koji od tečajeva dodatne informacije mogu dobiti na telefon 036 551 789, putem maila [email protected], stranice mostar.yee.org.tr, a možete doći i osobno na adresu Maršala Tita 162 (nekadašnja zgrada Medrese, kod Starog mosta).

"Pored tečajeva i kulturno - zabavnih aktivnosti, prisutni smo i u školama na području Hercegovačko - neretvanske županije gdje kroj projekt 'Moj izbor je turski' organiziramo natjecanja u odbojci i nogometu, te u ovoj županiji sudjeluju 22 osnovne škole i 10 srednjih škola, odnosno na nivou FBiH 150 škola.

Do sada je više od 30 učenika dobilo priliku da ode na ljetnu školu u Turskoj, a u organizaciji našeg instituta. Naših pet polaznika je ostvarilo stipendije, te studiraju u Turskoj na različitim smjerovima, različitim sveučilištima i u različitim gradovima", ističe Dilber.

Zadnjih pet godina aktivne su prijave za stipendiranje studenata koji žele školovanje nastaviti u Turskoj, a stipendije pokrivaju troškove školovanja, boravka i ishrane u studentskom domu. Također, tijekom jedne godine studentima bude plaćeno jedno putovanje kući kako bi mogao posjetiti svoje roditelje i rodbinu. Mjesečni džeparac, odnosno stipendija iznosi oko 500 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close