Poznavanje turskog jezika

Mostar; Najbolji učenici iz HNŽ nagrađeni putovanjem u Istanbul

Ovo natjecanje je organizirao institut 'Yunus Emre' uz pomoć Pedagoškog zavoda Mostar i Odsjeka za turski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 03. 2019. u 00:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama instituta 'Yunus Emre' u Mostaru tijekom utorka je održano natjecanje iz poznavanja turskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko - neretvanske županije.

Direktor spomenutog instituta Yunus Dilber je za Bljesak.info rekao kako je ovo peta godina održavanja ovakvog natjecanja, te da je ove godine isto organizirano u suradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar.

"Ova aktivnost je jedna u nizu u okviru projekta 'Moj izbor je turski jezik' koji se provodi i u Hercegovačko - neretvanskoj županiji (HNŽ). U Federaciji BiH imamo oko 8500 učenika koji u osnovnim i srednjim školama izučavaju turski kao drugi strani jezik.

Do sada smo održavali ovakva natjecanja koja su bila isključivo za učenike osnovnih škola, a ove godine je donesena odluka da se uključe i učenici srednjih škola. Natjecanje je koncipirano na tri nivoa: razgovor, čitanje i pisanje. Govoreći o natjecanju u širem kontekstu kroz projekt 'Moj izbor je turski jezik' u HNŽ imamo 125 učenika koji su u zadnjih osam godina (kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje) pohađali turski jezik.

Foto: Bljesak.info / Dodjele nagrada

Učenici koji su sudjelovali na ovom natjecanju su pokazali sklonost ka izučavanju turskog jezika, te mogu potvrditi da se radi o vrlo talentiranim mladim ljudima. Pretpostavljam da će se htjeti i dalje usavršavati. Možda će neki od njih imati želju da apliciraju za stipendijske programe u Republici Turskoj, ili da upišu Odsjek za turski jezik i književnost. Tako su na kraju ovog natjecanja svi dobili potvrde o sudjelovanju, dok je poklon bonovima nagrađeno po prvih pet najboljih", kazao je Dilber.

Nakon cjelodnevnog natjecanja, uslijedilo je proglašenje najboljih. Tako je u kategoriji sedmih razreda na petom mjestu završila Nejra Mrndžić, na četvrtom Azra Isić, na trećem Adna Junuzović, na drugom Anisa Husnić, dok je prvo mjesto osvojla Emina Halebić.

U kategoriji osmih razreda peto mjesto osvojila je Samra Đulić, četvrto Merjem Cikotić, treće Lejla Kezo, drugo Ibrahim Ali Šoljić i prvo mjesto Naila Obradović. U kategoriji devetih razreda na petom mjestu bila je Edina Macić, na četvrtom Medina Čolak, na trećem Harisa Terko, na drugom Enela Pirija, dok je na prvom mjestu završila Maidan Biber.

Foto: Bljesak.info / Obraćanje Yunus Dilbera

"Na ovom natjecanju je sudjelovalo 50 učenika iz 20 različitih osnovnih škola, te 15 učenika iz osam različitih srednjih škola u HNŽ. Najbolji su do sada uglavnom nagrađivani laptopima, tabletima i drugim multimedijalnim uređajima koji im mogu pomoći u njihovom daljem obrazovanju. Ove godine su pripremljeni poklon bonovi za najbolje iz osnovnih škola, dok su prvoplasirani u kategoriji srednjih škola nagrađeni putovanjem u Istanbul", navodi Dilber.

U kategoriji prvih razreda srednjih škola peto mjesto osvojila je Amila Isaković, 4. mjesto Adna Bešić, 3. mjesto Almedina Hebibović, 2. mjesto Amina Husnić, dok je najbolja bila Azemina Ćimić. U kategoriji drugih razreda srednjih škola peto mjesto osvojila je Merjem Husić, 4. mjesto Ilma Eminović, 3. mjesto Nedim Džajić, 2. mjesto Nudžejma Kaminić, a 1. mjesto Rejhana Nezirić.

Kod učenika trećih razreda srednjih škola peto mjesto osvojila je Samra Tucaković, četvrto mjesto Vanesa Jazvin, treće mjesto Hidajeta Gosto, drugo mjesto Ruvejda Kainić i prvo mjesto osvjila je Alma Prohić.

Foto: Bljesak.info / Detalj s natjecanja

Ovo natjecanje je organizirao institut 'Yunus Emre' uz pomoć Pedagoškog zavoda Mostar i Odsjeka za turski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

"Institut 'Yunus Emre' u Sarajevu će organizirati ista ovakva natjecanja u ostatku Federacije BiH gdje se izučava turski jezik. Inače, osim obrazovnog dijela natjecanja, ova ustanova će već narednog mjeseca organizirati natjecanje u nogometu i odbojci za učenike osnovnih škola u HNŽ", zaključio je Dilber za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close