Ministarstvo 'istrzalo' roditelje

Mostar: Djeca s invaliditetom ni ove godine neće imati bolje obrazovanje

Ove godine svi roditelji osjetili su neizvjesnost koju svake godine proživljavaju roditelji djece s posebnim potrebama za koje je početak svake školske godine upitan.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2020. u 13:26 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za roditelje djece s posebnim potrebama, ovo je početak još jedne u nizu neizvjesnih školskih godina. Ove godine, ministarstvo je u jednom danu izazvalo velik stres i ljutnju ovih roditelja, jer su u samo nekoliko sati preko škole dobili dvije različite informacije o asistentima koji se (ne)osiguravaju njihovoj djeci na nastavi. ''Ove godine smo imali dvije različite informacije u jednom danu.

Prvo smo dobili informaciju, dat ću vam primjer na Trećoj osnovnoj, da se dozvolio samo jedan asistent i nakon tri-četiri sata stiže novi mail od ministarstva obrazovanja, gdje su svi zahtjevi za asistentom odobreni. Tako da i ove godine roditelji djece s posebnim potrebama su bili u neizvjesnosti i pod stresom hoće li im dijete krenuti u školu hoće li imati adekvatne asistente'', rekao je Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom iz Mostara.

Naglasio je posebno da ni ove godine djeca neće imati kvalitetne individualne nastavne planove i programe.

''Učitelji i pedagozi će se opet sami snalaziti između sebe i bez stručne pomoći. Ministarstvo je obvezno osigurati stručnu pomoć psihologa, defektologa i logopeda školama i nastavnicima koji imaju dijete s posebnim potrebama, kako bi mogli izraditi kvalitetan program. Zbog čega se ne provodi Pravilnik o odgoju i obrazovanju djece posebnim potrebama ne znamo, ali nećemo napraviti velik napredak u razvoju i osposobljavanju djece s posebnom potrebama'', rekao je Ledić.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ''osigurala je novčana sredstva za zapošljavanje odgovarajućeg stručnog kadra, odnosno 80 asistenata u nastavi, za svu djecu u osnovnom i srednjem obrazovanju'', rekao je predsjednik Vlade HNŽ-a i zastupnik u županijskoj Skupštini Nevenko Herceg povodom nove školske godine.

Inače, pravilnik o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama u redovnim školama je zakonski akt koji je donesen 2005. godine u mandatu ministra Jage Muse, koji se od tada ne primjenjuje u našem školstvu.

''Zašto i zbog čega je zapelo, zašto nema novčanih sredstava i zašto se ne krene s inkluzivnim obrazovanjem mi ne znamo, a godinama se šuti. Sada ja vjerujem drugi roditelji vide kako je nama svake godine, hoćemo li ili ne slati djecu u školu. Ali ove godine udruga je odlučila jednoglasno, bilo asistenata ili ne, djeca idu u školu. Od trenutka kada uđu u školu do trenutka kada izađu, djeca su odgovornost škole. Jer ne možemo samo mi roditelji sami boriti bitke za asistente na nastavi, treba nam i škola pomoći sa zahtjevima prema ministarstvu'', kazao je Ledić poručujući da je hitno potrebna reforma obrazovanja i novi zakon gdje će se ovakve stvari riješiti sustavno i neće dolaziti do nereda.

Kopirati
Drag cursor here to close