Supporting Female Youth from BiH and MNE

Ljetna škola u Mariboru: Spoj znanja, novih iskustava i poznanstava

Djevojke su naučile kako izraditi poslovni model prema Canvas metodologiji, upoznale se s mladim poduzetnicima iz Slovenije, vidjele primjere dobre prakse iz područja IT tehnologija, savladale određene vještine rukovođenja ...
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 07. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Maribor, drugi po veličini grad u Sloveniji, grad koji leži na rijeci Dravi i grad koji se diči planinskom ljepoticom Pohorjem, od 10. do 20. srpnja 2018. godine u pratnji predstavnice INTERA Tehnološkog Parka posjetilo je deset djevojaka u okviru projekta „Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT“.

One su imale priliku s još 30 djevojaka iz Banja Luke, Nikšića i Budve biti dio programa “How to become successful women entrepreneur in Europe“.

Agenda predstavljena na samom počeku ljetne škole ukazivala je na naporan rad, ali i na upoznavanje Maribora u njegovoj poduzetničkoj, kao i kulturno-povijesnoj sferi.

Prvi dan započeo je međusobnim upoznavanjem studentica i predstavljanjem mentora te je pred polaznice stavljen prvi zadatak - iznijeti prijedlog poslovne ideje za koju će razvijati poslovni model. Podjela u grupe značila je timski rad što je vodilo ka suradnji, raspodjeli zadataka, ali i boljem međusobnom upoznavanju djevojaka.

Izborom poslovne ideje započeo je desetodnevni rad na poslovnom modelu i na njegovoj internacionalizaciji. Kroz sam rad djevojke su vodile prof. dr. Mirjana Ivanuša i mr. Irena Rezec, uspješne poslovne žene s dugogodišnjim iskustvom u poduzetničkom sektoru.

Ljetna škola uključivala je i posjetu iznimno uspješnim poduzećima u Mariboru koja posluju na domaćem, ali i inozemnim tržištima. Neka od njih imaju svoje poslovne jedinice i u BiH te su djevojkama pored informacija o načinu poslovanja i razvoja dale odgovore i na pitanja na koji način se priključiti njihovom timu i što je to što oni očekuju od svojih uposlenika, ali i što nose svjetski trendovi kada je riječ o izboru kadrova.

Maribor obiluje i mladim poduzetnicima koji su samostalno krenuli u poduzetnički svijet i uspjeli. Neki od njih prenijeli su svoja iskustva i dali savjete na koji način se izboriti s preprekama koje budu stavljene pred vas i kako u konačnici ostvariti svoje snove.

Tijekom trajanja ljetne škole djevojke su naučile kako izraditi poslovni model prema Canvas metodologiji, upoznale se s mladim poduzetnicima iz Slovenije, vidjele primjere dobre prakse iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, savladale određene vještine rukovođenja i razvijale vještine timskog rada. Pored toga upoznale se Mariborsku kulturu i sve ljepote kojima obiluje. Deset dana ispunjenih znanjem i novim iskustvima predstavljaju idealan početak ljeta. Zar ne?

Ljetna škola je organizirana od strane instituta za razvoj znanja i poduzetništva „Vedoma“, u partnerstvu s Institutom savremenih tehnologija iz Podgorice, Općinom Budva, Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis iz Nikšića, Inovacionim centrom Banja Luka, Bulgarian Centre of Women in Technology iz Sofie. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u sklopu programa Erasmus+.

Kopirati
Drag cursor here to close