Klupe

33 razreda manje u Federaciji

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti je potvrdila kako je novih osnovaca sve manje skoro na cijelom području FBiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 09. 2018. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imamo informaciju da je u Bosansko-podrinjskom kantonu povećan broj osnovaca za 39. To je jedini plus, svuda je broj smanjen'', rekla je za N1 Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti.

Potvrdila je kako je novih osnovaca sve manje skoro na cijelom području FBiH.

Pročitajte još

''Bosansko-podrinjski kanton pokazuje gospodarski i ekonomski rast. Obitelji ostaju. Mi imamo problem s natalitetom, što je poziv da se odgovorni uhvate u koštac s problemom koji je veliki'', poručila je.

Dodala je kako je mnogo razloga što je đaka sve manje, te da je nužno spriječiti ono što se događa.

''Seljenje obitelji iz ruralnih u urbane dijelove, područne škole su zatvorene. To je ozbiljan indikator - jer su ruralna područja važna. Izumrijet će iseljavanjem stanovništva. Odliv stanovništva, trend iseljavanja ne samo ljudi sa završenim fakultetom, nego obitelji. To su dva glavna indikatora'', izjavila je.

Sve informacije će biti predočene Vladi FBiH, te je kazala da se ovo mora ozbiljno shvatiti.

''Da se poduzmu mjere, da se ne dešava više odseljavanje, da se pobrinemo da djeci stvorimo adekvatne uvjete za školovanje, besplatne udžbenike. Da kažemo da dijete treba biti u fokusu nastavnog postupka, a ne da to bude samo floskula'', poručila je Dilberović za N1.

Rekla je kako ''ne treba trpati stvari pod tepih'' nego uložiti sredstva i za specijalno obrazovanje.

''Nastojali smo primijeniti modele iz EU. Opremili smo kabinete, omogućili izvjestan broj nastavnika, da se djeca osjećaju kao dio učionice, otkriti poteškoće'', rekla je, naglasivši potrebu da je potrebna sinergija nadležnih ministarstava i zavoda.

''Zaboravimo da imamo osobnu ulogu, mi smo svi tu zajedno da ovo riješimo'', rekla je.

Inače, danas je prvi dan školske godine 2018/2019. Blizu 30.000 prvašića širom BiH od danas polazi u školu. Ove godine u odnosu na prošle u klupe će sjesti 33 razreda manje.

Kopirati
Drag cursor here to close