Muamer Bandić

24 studenta i studentice iz BiH će ove godine otići na ferijalni rad u SR Njemačku

Agencija za rad i zapošljavanje BiH svake godine putem svoje web stranice objavi javni poziv za program Ferijalnog rada u SR Njemačkoj za narednu godinu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 04. 2021. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine provodi program Ferijalnog rada studenata u SR Njemačkoj. Program je namijenjen studentima koji su redovni studenti
univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji imaju dobro vladanje njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

''Agencija za rad i zapošljavanje BiH svake godine putem svoje web stranice objavi javni poziv za program Ferijalnog rada u SR Njemačkoj za narednu godinu. Za 2021. godinu imali smo odobrenu kvotu od 50 studenata i rok za prijavu je bio do 22. ožujka'', rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja je poslala priopćenje.

''Studenti su se mogli prijaviti ili direktno u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH ili putem entitetskih zavoda za zapošljavanje prema sjedištu visokoškolske ustanove koju pohađaju. Nakon završetka procesa prijavljivanja, prijave se prosljeđuju u Centralni ured za posredovanje u zapošljavanju (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke, a od maja mjeseca počinju stizati radne ponude za studente te onda poslodavci direktno kontaktiraju studente i nude im poslove'', pojašnjava Bandić.

''Ove godine je krajem ožujka završen proces prikupljanja prijava i 24 prijave će biti poslane u SR Njemačku. Od ovog broja 11 je prijava studentica, a 13 studenata. Spisak s imenima odabranih kandidata će biti objavljen na web stranici Agencije'', rekao je Bandić.

''Dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade preko ovog programa i ostave dobar utisak kod poslodavaca i u narednim godinama nastave ići na sezonski rad u Njemačku tako da ih direktno kontaktiraju poslodavci. Zbog toga mogu reći da je ovo jedan izrazito dobar program gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike“, naglasio je Badić te priopćio da u posljednjih 5 godina oko trideset studenata godišnje ode na rad u SR Njemačku, s izuzetkom 2020. godine kada odlazak u SR Njemačku nije bio moguć zbog pandemije COVID-19.

Kopirati
Drag cursor here to close