Porast cijena dionica

Zuckerbergovo svjedočenje pobjeda je Facebooka

U brojnim analizama većina medija se slaže kako se senatori nisu dobro pripremili – Zuckerberg je ponavljao manje-više sve što smo već čuli, a nije otkriven niti jedan novi skandal.
Sci-Tech / Internet | 11. 04. 2018. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mark Zuckerberg odlično se pripremio za svjedočenje pred Senatom, a nakon maratona koji je trajao čak pet sati i u kojem je odgovarao na brojna pitanja senatora, dio medija zaključuje kako je svojim izlaganjem i argumentima donio veliku pobjedu Facebooku.

Kako je prošao na svjedočenju najbolje nam govori burza, odnosno reakcija investitora na njegovo držanje i odgovore senatorima te je tijekom jučerašnjeg dana cijena dionice kompanije porasla za 4,5 posto, dok je bogatstvo Zuckerberga poraslo za 2,8 milijardi dolara.

Mediji napominju kako su tome pridonijeli i sami senatori koji se nisu previše potrudili i pripremili za ispitivanje šefa najveće društvene mreže na svijetu pa ga je tako jedan upitao o poslovnom modelu Facebooka, a takvo nepoznavanje osnovnih stvari kompanije koju istražuju iznenadilo je i Zuckerberga koji je rekao: "Senatore, oglašavanjem".

Još jedna isprika…

Naravno, bilo je tu i brojnih neugodnih pitanja za Zuckerberga te ga je jedan senator upitao da podijeli s njima ime hotela u kojem je odsjeo, što šef Facebooka naravno nije htio, kako bi mu pokazao kakve se sve informacije dijele s javnosti putem Facebooka – iako su, naravno, za takve informacija krivi sami korisnici koji ih objavljuju na ovoj mreži.

Jučer tako nismo saznali ništa novo i spektakularno – Zuckerberg se, kao i ranije u medijima, ispričao za sve probleme s privatnosti na Facebooku, preuzeo je krivicu i najavio poduzimanje mjera s kojima će pokušati spriječiti ponavljanje istih stvari u budućnosti.

Šef Facebooka, podsjetili su novinari, ispričavao se za probleme s Facebookom i prije te će biti zanimljivo vidjeti hoće li se ovog puta, s obzirom na ozbiljnost situacije, zaista potruditi kako se slične stvari više ne bi ponavljale i dalje.

Nekoliko je važnih stvari koje su obilježile jučerašnje izlaganje i, kako su napomenuli na Tech Cruncheu, "dosadno svjedočenje" Zuckerberga:

Pretplatnička verzija Facebooka?

Nije isključio pretplatničku verziju Facebooka – nakon izbijanja svih skandala sa Zuckerbergovom mrežom, sve se više priča o tome kako bi ova kompanija korisnicima koji ne žele prikazivanje oglasa na Fejsu, odnosno prikupljanje podataka mogla omogućiti verziju za koju će plaćati mjesečnu pretplatu.

Ova se tema i jučer pojavila tijekom ispitivanja, a Zuckerberg je nije isključio. Rekao je kako će uvijek biti dostupna besplatna verzija, dok je pretplatnička verzija Facebooka nešto o čemu bi trebali razmisliti.

Poslovni model Facebooka nije ugrožen – poslovni model Facebooka baziran je na prikupljanju podataka korisnika i njihovom iskorištavanju za što preciznije oglase.

Iako su se senatori dotakli ove teme, na Bloombergu napominju kako nakon jučerašnjeg svjedočenja i ispitivanja svi investitori Facebooka mogu biti zadovoljni jer nitko nije doveo u pitanju ovakav način poslovanja te će kompanija i dalje bez problema nastaviti s prikupljanjem informacija o korisnicima i prikazivanju oglasa.

Naravno, promjena će biti, ponajviše u načinu na koji će korisnici imati kontrolu nad privatnosti i svojim podacima, no one se ne bo trebale odraziti na oglašavanje.

Zuckerberg ne zna kako Facebook prati korisnike – jedno od pitanja na koje Zuckerberg nije znao (htio?) odgovoriti jest o načinu na koji ova mreža prati korisnike i njihove internetske aktivnosti i nakon što se odjave s Facebooka.

Rekao je kako je najbolje da ih o tome obavijesti njegov tim, a nije imao odgovor na pitanje prati li Facebook uređaje čak i kada nisu povezani s Facebookom jer uvijek mogu postojati neki podaci koji su važni za korištenje ove usluge, no te podatke ne zna točno i nije ih ponio sa sobom na svjedočenje.

Prema Zuckerbergu, Facebook nema monopol nad društvenim mrežama

Mogući su novi slučajevi poput Cambridge Analytice – najavio je istragu desetaka tisuća aplikacija s Facebooka i, ako pronađu sumnjive aktivnosti, odnosno kršenja pravila Facebooka i privatnosti korisnika zabranit će njihovo korištenje i obavijestiti sve korisnike ove mreže na koje su takve aplikacije utjecale.

Facebook surađuje u istrazi oko ruskog miješanja u američke izbore – Zuckerberg je priznao suradnju s istražiteljima vezanim uz ovaj veliki skandal koji je imao utjecaj na američke izbore u 2016. godini.

Iako on nije ispitan, rekao je kako vjeruje da su istražitelji ispitali neke zaposlenike njegove kompanije, no nije htio previše pričati o tome jer je riječ o povjerljivim stvarima.

Facebook će spriječiti govor mržnje – za pet do deset godina. Facebook razvija umjetnu inteligenciju koja će na ovoj mreži moći prepoznati i blokirati govor mržnje i sličan sadržaj, no za tako nešto morat ćemo sačekati pet do deset godina.

Facebook nema konkurenciju – Zuckerberg nije imao konkretan odgovor o najvećem konkurentu Facebooka – rekao je kako se poslovanje Applea, Amazona, Microsofta i Googlea u brojnim stvarima preklapa s njegovom kompanijom, no nije imao konkretan odgovor i nije dao ime samo jedne kompanije, odnosno mreže koju bi ljudi mogli koristiti ako bi htjeli odustati od Facebooka.

Na pitanje je li Facebook monopolist, odgovorio je kako se njemu ne čini da imaju monopol.

Kopirati
Drag cursor here to close