BiH

Za bolje uvijete freelancera u BiH

Radi poboljšavanja uvjeta rada i radno-pravnog statusa u društvu.
Sci-Tech / Internet | 30. 01. 2019. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno je počelo s radom Udruženje "Freelance" u BiH. Ovo udruženje čine pojedinci, kreativni i uglavnom mladi ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. Među njima su programeri, dizajneri, fotografi, novinari, prevoditelji i savjetodavci iz različitih područja koji zajedno žele pokrenuti aktivnosti na sistemskom rješavanju njihovog radno-pravnog statusa i odnosa spram domaće porezne politike.

"Retroaktivna naplata poreza za freelancere koji žive i privređuju u ovoj državi jeste bila povod, ali ne i razlog za osnivanje našeg Udruženja", kaže Elena Babić, vizualna dizajnerica iz Sarajeva i predsjednica prve službene organizacije koja okuplja bosanskohercegovačke freelancere na razini BiH.

Kako se navodi u priopćenju veliki broj freelancera se u posljednjih osam mjeseci suočio se sa zahtjevima Porezne uprave Federacije BiH koja prateći transakcije njihovih bankovnih računa traži dio iznosa koji je od 2015. godine do danas bio u opticaju. Protive se, kako kažu retroaktivnoj naplati te će putem Udruženja tražiti zaustavljanje ove prakse koja se razlikuje na razini različitih županija, odnosno u zavisnosti od područja djelovanja županijskih poreznih ureda.

"S ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za rad freelancera Udruženje je otvoreno za nove članove, za sve one koji žele biti dio legalne radne snage na koju država BiH može da računa i čija prava treba i mora da zaštiti", naglašeno je u priopćenju.

Radi poboljšavanja uvjeta rada i radno-pravnog statusa u društvu, udruženje ''Freeelancer'' poziva sve slobodne freelancere koji rade u BiH da se prijave na njihovu stranicu.

''Ovdje se čuje tvoj glas, uvažava tvoje mišljenje i nastoji pružiti podrška za sigurniju budućnost i kvalitetniji život. Učlani se i budi pokretač promjene!'', stoji između ostaloga na stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close