Spavate li mirno, ravnozemljaši?

YouTube više neće preporučivati sadržaje vezane uz teorije zavjere

Mreža koja je postala rasadnik teorija zavjere, "edukativnih" videa o njima i općenito dom svakome tko poželi širiti dezinformacije kreće u oštriju borbu protiv takvih pojava.
Sci-Tech / Internet | 26. 01. 2019. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

YouTube je mjesto na kojem svatko može snimiti video, bez obzira kako loš, neinformiran, ili namjerno zavaravajućeg sadržaja on bio, te ga postaviti na svoj kanal i privlačiti gledatelje.

Nije stoga čudo da je ovaj servis postao meka za mnoge koji putem njega šire razne teorije zavjere, lažne vijesti, promoviraju nemoguće metode liječenja ili samopomoći, i slično. No, odgovorni u Googleu i njegovom YouTubeu odlučili su tome barem donekle stati na kraj.

Kako pišu na službenom blogu, najnovije prilagodbe algoritma koji preporučuje korisnicima video sadržaje prema njihovim preferencijama donijet će neke izmjene na tom planu, piše Bug.hr.

Tako će, uz postojeće filtere za besmislene clickbait sadržaje, YouTube svojim korisnicima rjeđe kao preporuke izdvajati video isječke koji se bave, citiramo, "graničnim sadržajem i sadržajem koji širi dezinformacije na štetne načine – kao što su videi koji promoviraju lažne magične lijekove za ozbiljne bolesti, tvrde da je Zemlja ravna, ili iznose nesumnjivo lažne tvrdnje o povijesnim događajima poput 11. rujna".

Ova će promjena u načinu odabira preporuka zahvatiti tek oko 1% svih sadržaja na YouTubeu, ali trebala bi značajno poboljšati iskustvo prosječnog gledatelja. Ravnozemljaški i drugi "granični" sadržaji i dalje će biti dostupni (za razliku od onih s opasnim izazovima) i moći će ih se pronaći, ali ih ovaj servis neće proaktivno preporučivati – osim ako dolaze od kanala na koje je gledatelj pretplaćen, piše Bug.hr.

Algoritmi će filtriranje spornih videa vršiti kroz strojno učenje ali i uz pomoć ljudskih stručnjaka koji će procjenjivati kvalitetu sadržaja. Promjena će biti uvedena postupno, počevši s SAD-om.

Kopirati
Drag cursor here to close