Borba protiv lažnjaka

YouTube će prikazivati samo provjeren ečlanke i informacije

YouTube je objavio kako će u SAD, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vrijeme koronavirusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznica trećih strana s provjerenim činjenicama.
Sci-Tech / Internet | 29. 04. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivat će se prilikom pretraga poput "covid i ibuprofen“ ili "covid-19 je biološko oružje“, ali i kod pretraga poput "je li tornado pogodio Los Angeles“.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa, od lažnih lijekova do teorija zavjere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u njegovoj mreži provjere činjenica sudjeluje nekoliko desetaka američkih nakladnika i medija, poput FactCheck.org, PolitiFact i Washington Post Fact Checkera. Nije otkrivena cjelokupna lista suradnika, javlja Zimo.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem poveznica na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga odsad pojavljivati poveznice s provjerenim činjenicama te je najavio da će trebati „neko vrijeme“ da se sustav uhoda.

Kopirati
Drag cursor here to close