Otvorena radna mjesta

Wikipedia traži ''fact checkere'' za provjeru činjenica na hrvatskoj verziji

Radno mjesto bit će otvoreno do veljače do početka lipnja ove godine, dakle na samo četiri puna mjeseca.
Sci-Tech / Internet | 13. 01. 2021. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorena internetska enciklopedija Wikipedia trenutačno se sastoji od preko 55 milijuna članaka na više od 300 jezika, među kojima je i hrvatski.

Međutim, kao i gotovo sve u ovoj zemlji, tako je i lokalizirana verzija Wikipedije od svojih početaka ispolitizirana. Opće je poznato kako unosi na hrvatskom jeziku, pogotovo oni vezani za povijest i politiku, često nemaju veze sa znanstvenim i društvenim konsenzusom, odnosno da su vrlo često pod utjecajem male skupine administratora koja voli iskrivljavati činjenice.

Ovo su, izgleda, shvatili i u zakladi koja upravlja Wikipedijom pa su raspisali natječaj za radno mjesto "Disinformation Evaluator" (procjenitelj dezinformacija) i to na hrvatskom jeziku, javlja Bug.

Zadatak onoga tko se zaposli na ovom radnom mjestu bit će istražiti dugogodišnje zabrinutosti o tome koliko su sadržaji ove web enciklopedije na hrvatskom jeziku, ali i njezini lokalni administratori, podložni dezinformacijama, tj. namjernom širenju zavaravajućih informacija.

Radno mjesto bit će otvoreno do veljače do početka lipnja ove godine, dakle na samo četiri puna mjeseca.

Privremeni će zaposlenik, preko ugovora, biti dio pravnog tima Wikipedijine zaklade, odnosno njegovog odjela za upravljanje povjerenjem i sigurnošću u području dezinformacija.

Zadaće novog hrvatskog fact checkera na Wikipediji uključivat će čitanje prijava korisnika, istraživanje istinitosti sadržaja i pronalaženje dezinformacija, te stvaranje preporuka za obranu hrvatske Wikipedije od organiziranih dezinformirajućih kampanja.

Od kandidata se traži kritičko mišljenje, iskustvo u temama koje su česte mete pokušaja plasiranja lažnih informacija te izražene komunikacijske vještine, mogućnost sagledavanja šire slike, empatija, kao i tečno poznavanje hrvatskog jezika.

Poznavanje ostalih slavenskih jezika uzima se kao prednost.

Odgovarate li opisu i imate li želju naredna četiri mjeseca prolaziti kroz duboki mulj kaosa na hrvatskoj Wikipediji, link za prijavu na posao je ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close