Onemogućiti komunikaciju

WhatsApp pokušava blokirati talibane

S obzirom da su talibani pod američkim sankcijama, WhatsApp, čije je sjedište u SAD-u, mora pronaći način kako onemogućiti talibanima korištenje aplikacije.
Sci-Tech / Internet | 17. 08. 2021. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WhatsApp pokušava otkrit koriste li talibani tu aplikaciju za razmjenu poruka kako bi uspostavili svoju kontrolu nad Afganistanom, a ako koriste, kako ih blokirati.

Talibani su poslali upozorenja putem WhatsAppa stanovnicima Kabula kada su preuzeli kontrolu nad gradom u nedjelju, navodi Washington Post.

Međutim, s obzirom da su talibani pod američkim sankcijama, WhatsApp, čije je sjedište u SAD-u, mora pronaći način kako onemogućiti talibanima korištenje aplikacije.

"Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama", kazao je glasnogovornik WhatsAppa.

"To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao službeni računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu", dodao je.

Budući da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju, kompanija ne može čitati poruke koje se šalju putem aplikacije. Stoga se oslanja na druge identifikatore kako bi utvrdila koriste li talibani aplikaciju, poput fotografija, imena, opisa profila i sl.

Čelnik Instagrama Adam Mosseri rekao je pak za Bloomberg da njegova kompanija, kao i vlasnik Facebook, rade proaktivno na uklanjanju prisustva talibana na tim društvenim mrežama.

"Stanje se rapidno mijenja, a siguran sam da će se sukladno tome mijenjati i rizik. Morat ćemo modificirati način rada i ono što radimo kako bi odgovorili na promjenjive rizike koji nastaju", kazao je, prenosi Zimo.

Kopirati
Drag cursor here to close