Vijeće za tisak poziva građane da prijavljuju lažne vijesti

Vijeće za tisak poziva građane da na e-mail pošalju pismeni prigovor na sadržaj za koji smatraju da nije u skladu s Kodeksom za tisak i online medije BiH
Sci-Tech / Internet | 03. 04. 2020. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pixabay / Prijavite lažne vijesti

Pandemija koronavirusa dovela je do velikog porasta lažnih vijesti koje mogu izazvati ozbiljne posljedice po građane i društvo u cjelini.

Vijeće za tisak u BiH, uz puno uvažavanje svih teškoća sa kojima se mediji i novinari susreću, podsjeća na važnost poštivanja Kodeksa za tisak i online medije BiH te na odgovorno, precizno i blagovremeno izvještavanje o novom koronavirusu Covid-19, čime će mediji pokazati svoju odgovornost i profesionalnost, navodi se u priopćenju Vijeća za tisak u BiH.

Kao samoregulacijsko tijelo za tiskane i online medije, Vijeće za tisak, također, podsjeća građane na njihovo pravo na ulaganje prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u medijima, kao i na nepravilnosti i nepoštivanje Kodeksa za tisak i online medije BiH.

Na ovaj način, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu.

Vijeće za tisak poziva građane da na e-mail [email protected] pošalju pismeni prigovor na sadržaj za koji smatraju da nije u skladu s Kodeksom za tisak i online medije BiH, uz objašnjenje i precizne naznake gdje i kada je objavljen tekst na čiji se sadržaj žale.

Vijeće za tisak u BiH podsjeća sve novinare i urednike, bez obzira na to jesu li njihovi članovi ili ne, da mogu uvijek računati na njihovu pomoć, ukoliko imaju dileme oko izvještavanja ili probleme bilo koje vrste.

U okviru misije Vijeća je i zaštita slobode medija i profesionalnog novinskog izvještavanja od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informiranja, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close