Društvene mreže

Veliko istraživanje pokazalo: Nitko više ne vjeruje Facebooku

Uz Facebook, korisnici najmanje povjerenja imaju u TikTok i Twitter.
Sci-Tech / Internet | 25. 09. 2020. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže već, mogli bismo reći gotovo dva desetljeća, vladaju našim životima. Od MySpacea i Tumblra do Facebooka i TikToka. No, posljednjih se godina najveće društvene mreže suočavaju s nizom problema koji su narušili povjerenje korisnika. Ali ne sve.

Veliko istraživanje koje provodi časopis Business Insider, Insider Intelligence "US Digital Trust Survey" fokusiralo se na povjerenje koje korisnici imaju u društvene mreže po pitanju zaštite informacija i pružanja sigurnog prostora za razmjenu mišljenja i stvaranje kreativnog sadržaja.

U istraživanju za 2020., fokusirali su se na pet glavnih kategorija - sigurnost, legitimnost, zajednica, iskustvo s oglasima i relevantnost oglašavanja, a obuhvatili su devet najvećih društvenih mreža - Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, reddit, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube, javlja Zimo.

Prema njihovim podacima, Facebook je društvena mreža u koju su korisnici izgubili povjerenje. Dvije godine od skandala s Cambridge Analyticom, problemi s pitanjem privatnosti još uvijek su mrlja na Facebookovoj "duši". Naime, istraživane je pokazalo da je za korisnika važnost privatnosti podataka i njihova zaštita na društvenim mrežama veoma važna stavka.

Facebook je pokušao korisnicima dati više kontrole nad njihovim podacima kroz opcije uključivanja i isključivanja onog dijela podataka koje žele dijeliti i oglasa koje žele vidjeti, kao i povećao vlastitu transparentnost po pitanju podataka koje dijeli. No, čini se da ta nastojanja nemaju baš neki utjecaj na korisnike u SAD-u, istaknuo je istraživač Daniel Carnahan.

Što se tiče negativne percepcije prema zaštiti podataka, Facebook slijede TikTok i Twitter. Čak petina njihovih korisnika nema povjerenja da će te društvene mreže zaštititi njihove privatne podatke. To je, na neki način, očekivano. Jer TikTok se posljednjih mjeseci našao na udaru američke administracije zbog načina na koji prikuplja i koristi korisničke podatke. S druge strane Twitter je imao 2019. imao problema jer se otkrilo da dijeli podatke korisnika s oglašivačima, ali i jer je prikupljao i dijelio podatke o lokaciji korisnika.

Zanimljivo, korisnici najviše povjerenja imaju u Microsoftov LinkedIn te Pinterest, vjerojatno jer ni jedna od te dvije mreže nije imala većih poteškoća s očuvanjem privatnosti podataka korisnika, niti neke veće skandale u posljednje vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close