Digitalna transformacija

Velika prilika za povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva

Opći zaključak konferencije bio je da bez primjene standardnih rješenja, među kojima su i GS1 standardi, nije moguće postići optimizaciju poslovnih procesa.
Sci-Tech / Internet | 01. 06. 2018. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu Radon Plaza u Sarajevu održana je 3. GS1 konferencija na temu: ''Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda'', u organizaciji Udruženja GS1 Bosne i Hercegovine''.

Digitalna transformacija, nazivana i četvrtom industrijskom revolucijom, predstavlja korištenje digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja. To rezultira kompletnom transformacijom modela poslovanja i generiranjem novih tokova prihoda. Digitalizacija, osim mnogobrojnih prednosti, sa sobom nosi i velike rizike, te je i sigurnost podataka vrlo bitan aspekt digitalne transformacije poslovanja.

Foto: PR / Konferencija  ''Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda''

''Naša uloga je da budemo pouzdan partner lokalnom gospodarstvu, jer smo dugoročno posvećeni tržištu Bosne i Hercegovine i njegovom osnaživanju. Samo kroz praćenje naprednih rješenja u oblastima upravljanja lancima snabdijevanja, standardizacije i automatizacije poslovnih procesa kroz primjenu GS1 standarda, bosanskohercegovačke kompanije mogu prilagoditi svoje poslovanje modernim tehnologijama i razvijati se u skladu sa regionalnim i svjetskim trendovima'', rekla je Amina Hadžić direktorica Udruženja ''GS1 Bosne i Hercegovine''.

Istaknula je značaj organizacije ovakvih događanja i okupljanja gospodarstvenika na jednom mjestu. 

Iako segment E-commerce-a (internet trgovine) još uvijek nije mnogo razvijen na lokalnom tržištu, određene kompanije počinju prepoznavati njegov značaj i koriste ga kao alat za pružanje dodatne vrijednosti kupcima i postizanje konkurentske prednosti.

Neizostavna tema konferencije bio je i Blockchain, kao potpuno moderna tehnologija koja predstavlja revoluciju u poslovanju. Blockchain tehnologija predstavljena je kroz prikaz nekoliko pilot projekata u kojima je pronašla svoju primjenu.

Konferencija je i ove godine okupila oko 80 sudionika, predstavnika firmi sa područja čitave Bosne i Hercegovine, iz različitih sektora gospodarstva.

Foto: PR / Konferencija ''Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda''

Indira Mujkanović (Paradox d.o.o.), jedna od sudionica, istaknula je kako joj se ovogodišnji izbor teme GS1 konferencije prvenstveno dopao jer je digitalna transformacija proces koji svakako predstavlja veliku priliku za povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva.

''Kroz cjelokupan program, predavači su se fokusirali na edukaciju privrednika, te su nam putem niza konkretnih primjera implementacije digitalizacije u kompanijama, približili najnovije svjetske trendove u savremenom poslovanju'', dodala je Mujkanović.

''Drago mi je što sve više konferencija u fokus uzima temu digitalizacije, obzirom da je to oblast u kojoj mi i kao država i regija imamo još izrazito nezasićeno tržište. Vrlo je bitno prepoznavanje značaja ovakve međusobne interakcije i susreta, jer jedino zajedno možemo utjecati na to da se i kroz standarde i kroz neke nove trendove, brže razvijamo kao lokalna zajednica'', rekao je Jasmin Marić (OLX.ba – Pik d.o.o.), jedan od predavača.

Između ostalog, sudionicima konferencije je sugerirano da razmisle na koji način svoje proizvode mogu učiniti vidljivim na internetu. Analitika i upravljanje podacima, te načini na koje firme mogu prikupljati i iskoristiti podatke, istaknuti su kao vrlo aktuelne teme kojima treba posvetiti dodatnu pažnju.

Opći zaključak konferencije bio je da bez primjene standardnih rješenja, među kojima su i GS1 standardi, nije moguće postići optimizaciju poslovnih procesa.

Za više informacija o aktivnostima GS1 Bosne i Hercegovine, posjetite web stranicu: www.gs1bih.org.

GS1 Bosne i Hercegovine je nevladina i neprofitna organizacija, članica GS1, vodeće svjetske organizacije za standardizaciju lanca snabdijevanja. Osnivači Udruženja su 43 kompanije iz Bosne i Hercegovine, a članice Udruženja svoje interese ostvaruju kroz implementaciju i usvajanje najboljih praksi na području uvođenja i primjene GS1 standarda za identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i unaprijeđenje poslovnih procesa u Bosni i Hercegovini. 

Kopirati
Drag cursor here to close