Ni "plava kvačica" nije garancija

Twitter priznao da su verificirali nekoliko lažnih profila

Ne samo što su lažni, već ti profili dijele 976 istih pratitelja, čiji su profili napravljeni u razmaku od samo nekoliko dana, a većina ih je imala profilne fotografije koje su generirane umjetnom inteligencijom.
Sci-Tech / Internet | 14. 07. 2021. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je prije nekoliko godina Twitter uveo "plavu kvačicu" odnosno verificirane profile, dobili su ih tek rijetki.

Većinom profili poznatih i slavnih ili veoma utjecajnih influencera.

No, nedavno je Twitter najavio kako će se za "plavu kvačicu" moći prijaviti i obični korisnici, ali da će sam postupak provjere profila biti nešto stroži kako bi se spriječilo verificiranje lažnih profila.

I upravo se to dogodilo. Podatkovni znanstvenik Conspirador Norteño otkrio je šest verificiranih računa koji su stvoreni u posljednjih mjesec dana, nemaju ni jedan objavljeni tvit, ali imaju stotine pratitelja. I svi su lažni.

Ne samo što su lažni, već ti profili dijele 976 istih pratitelja, čiji su profili napravljeni u razmaku od samo nekoliko dana, a većina ih je imala profilne fotografije koje su generirane umjetnom inteligencijom, javlja Zimo.

Osim toga Norteño je istaknuo, čini se da su dio botneta koji se sastoji od više od 1200 računa.

Da su pogriješili, priznali su i u Twitteru.

Greškom smo odobrili verifikaciju malog broja neautentičnih (lažnih) računa. Trajno smo ih suspendirali i uklonili njihove značke verifikacije, zbog kršenja politike naše platforme o manipulaciji i spamu, priznali su iz Twittera za Daily Dot.

Očito je da ni novi, kako su u Twitteru tvrdili, stroži sustav provjere nije dovoljno dobar da zaštiti obične korisnike od lažnih profila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close