Diskriminacija

Twitter naljutio LGBT zajednicu

Problemi s Twitterovim algoritmima poprilično su naljutili LGBT zajednicu, ali očekuje se rješenje
Sci-Tech / Internet | 06. 11. 2017. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovornost društvenih mreža u današnje je vrijeme ogromna, stoga je bilo kakva natruha potencijalne diskriminacije znak za paljenje alarma. Nažalost, koliko god algoritmi i sustavi na kojima počivaju temelji društvenih mreža bili napredni, uvijek postoji mogućnost greške, a kada se dogodi, onda svi o tome lamentiraju.

Upravo to dogodilo se Twitteru, koji su neki od članova LGBT zajednice (nije precizirano o kojem se broju radi) optužili da je iz rezultata pretrage namjerno izbacio neke od termina koji se tiču upravo njih.

Konkretno, radi se o hashtagovima #bisexual i #gay koji nisu vraćali nikakve relevantne rezultate s Twitterove platforme, što je kod mnogih bilo protumačeno kao uvođenje novih filtera, kojima je Twitter odlučio diskriminirati LGBT zajednicu, piše Zimo.co.

Iako Twitter, baš kao uostalom i sve ostale društvene mreže, i te kako vodi računa upravo o skupinama koje su inače u društvu etiketirane kao ''poremećene'' i prema njima se provodi otvorena diskriminacija, cijela ova priča protumačena je upravo kao udar na LGBT zajednicu.

Zvuči paradoksalno, jer tako zapravo i jest. Naime, suludo bi bilo očekivati da će Twitter uvesti filtere koji će biseksualne ili homoseksualne osobe praktički eliminirati sa svoje društvene mreže. Ispostavilo se kako se radi o pogrešci u algoritmima, jer se oglasio i Twitter, koji je priznao kako imaju problema i kako se intenzivno radi na njihovu rješavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close