Čudna ideja

Twitter bi mogao ukinuti "lajkanje"

U namjeri da poprave iskustvo korisnika i kvalitetu rasprave na svojoj društvenoj mreži, u Twitteru imaju prilično neobičnu ideju.
Sci-Tech / Internet | 30. 10. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vremenima kada se objave na Facebooku uklanjaju nakon nekoliko prijava ili za najmanje kršenje pravila te društvene mreže, Twitter je ostao prilično neaktivan po pitanju moderiranja sadržaja.

Istina, s vremena na vrijeme pozabave se uklanjanjem računa povezanih s terorističkim ili ekstremističkim skupinama, ali je na tom servisu i dalje najlakše širiti propagandu, mržnju, eksplicitne sadržaje, ili pak prijetiti nuklearnim ratom.

U Twitteru su svjesni tog problema i imaju namjeru podići kvalitetu rasprave, no planiraju to učiniti na prilično neobičan način. Domislili su se, naime, kako bi se to najbolje postiglo tako da se ispod objava na Twitteru ukine ikona srca, odnosno "like" gumb, javlja Bug.hr.

Srce (like) je na Twitteru zamijenilo ikonu zvjezdice (favorite) prije otprilike tri godine. Iako je lajkanje postalo daleko popularnije od favoritanja, prvi čovjek kompanije Jack Dorsey nije njime oduševljen.

Prema njemu, ikona srca potiče ljude da objavljuju ono što će dobiti više lajkova radije nego da doprinose kvaliteti diskusije. Stoga – najbolje je da se to jednostavno ukine, smatra Dorsey.

Letimičnim pogledom na prve reakcije korisnika reklo bi se da ovom idejom nitko nije oduševljen, a većina ih Twitteru poručuje kako bi bolje bilo da uvedu opciju uređivanja tvitova ili da se pozabave uklanjanjem govora mržnje sa svoje platforme.

Nakon svega su se oglasili i iz Twittera i poručili kako rade na opcijama koje bi potaknule kvalitetniju raspravu, a da se među kandidatima za promjenu nalazi i "like" gumb.

No, kažu, proces je još u tijeku pa ne žele o njemu ništa otkrivati.

Kopirati
Drag cursor here to close