Od 30. travnja

Turska zabranila uporabu kriptovaluta

Kriptovalute u Turskoj tako prestaju biti dostupno sredstvo plaćanja između ugovornih strana putem posrednika ili izravno za kupnju roba i usluga.
Sci-Tech / Internet | 16. 04. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Turskoj se od 30. travnja zabranjuje uporaba kriptovaluta u financijskim poravnanjima izravno ili putem posrednika, prema uredbi objavljenoj u petak u službenom glasilu Resmî Gazete.

Zabranjuje se provedba bilo kakvih operacija s kriptovalutama između građana i između organizacija.

Kriptovalute u Turskoj tako prestaju biti dostupno sredstvo plaćanja između ugovornih strana putem posrednika ili izravno za kupnju roba i usluga, javlja Hina.

Bit uvedenih pravila je da službeno registrirane i licencirane financijske platforme, usluge i sustavi plaćanja u Turskoj koji rade ili imaju mogućnost rada s kriptovalutama gube pravo pružanja bilo kakvih usluga za operacije namire s njima.

Trenutno nije jasno hoće li i banke s licencom u Turskoj ili sama Središnja banka moći službeno pružati takve usluge umjesto neovisnih davatelja.

No poznato je da, kako sada stvari stoje, Središnja banka neće pružati, jamčiti i regulirati izvršavanje transakcija s kriptovalutama.

Središnja banka smatra da takve transakcije nose ozbiljne rizike za ugovorne strane, uključujući i nedostatak bilo kakve učinkovite kontrole koju provode službeni regulatori.

Kopirati
Drag cursor here to close