Klik

Trećina bez računala, četvrtina bez Interneta u BiH

Informatička pismenost definira se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi e-mail i internet.
Sci-Tech / Internet | 15. 07. 2019. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trećina stanovnika naše zemlje nikada nije koristila računalo, dok četvrtina nikada nije koristila internet, pokazala je anketa o korištenju informacijskih tehnologija u domaćinstvima, koju je provela Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, objavila je BHRT.

Ovaj podatak je poražavajući, smatraju stručnjaci.

Mirsada Adembegović, iz Agencije za statistiku BiH kaže kako je prva analiza informatičke pismenosti u BiH urađena 2013. godine za vrijeme popisa stanovništva.

''Podaci su pokazali da je gotovo 40 posto stanovnika informatički nepismeno. 2018. godine provedena je anketa'', rekla je.

Pokazalo se da 31,6 posto osoba nikada nije koristilo računalo, ili recimo 24 posto stanovnika nikada nije koristilo internet. Uglavnom starije osobe ne koriste niti računalo niti koriste internet. Tako da u principu podaci i nisu možda toliko loši.

Ipak, za stručnjake je ovaj podatak poražavajući.

Slobodan Dragičević, Udruženje IT Privredne komore RS kaže kako se poslodavci danas moraju jednostavno snalaziti.

''Imaju određene radnike koji nemaju potpuna znanja i moraju se boriti s tim. Isti problem se posjavljuje u obrazovanju jer mi imamo sad učenike osnovnih pa čak i srednjih škola gdje se zna da ako želite da puno koristite računalo idite u gimnaziju, ako ne želite da koristite puno računalo idite u druge škole'', naveo je.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe kako ''ne radimo ništa da bi omogućili da ti ljudi steknu dodatne informacije i dodatna znanja koja će im omogućiti da lakše žive''.

Video: Informatička nepismenost u BiH

''Danas živjeti u BiH a ne koristiti računalo je ravno živjeti na planini bez struje i vode'', rekao je.

Informatička pismenost definira se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi e-mail i internet. Upotreba pametnih telefona dovela je do toga da se najčešće zabavljamo ili razgovaramo. Računalo malo koristimo.

I pored statistika, anketa i analiza o informatičkoj nepismenosti, mladi u našoj zemlji ovu oblast poznaju odlično, slažu se stručnjaci. U prilog tome ide i činjenica da BiH ima i informatičke genije, koji su nas uspješno predstavljali na svjetskim natjecanjima, a mnogi od njih svoje znanje danas koriste daleko od naše zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close