Brown

Tko stoji iza botova?

Američko Sveučilište Brown objavilo je istraživanje o botovima – računalnim programima koji “imitiraju” ljude i objavljuju ili šalju poruke na društvenim mrežama.
Sci-Tech / Internet | 08. 03. 2020. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Otkriveno da su  botovi objavljivali tweetove

Američko Sveučilište Brown objavilo je istraživanje o botovima – računalnim programima koji “imitiraju” ljude i objavljuju ili šalju poruke na društvenim mrežama, piše portal Racunalo.com.

U ovom istraživanju otkriveno je da su botovi objavljivali tweetove kojim su stvorili utisak da u javnosti postoji visok nivo poricanja klimatskih promjena.

Istraživački tim analizirao je više od 6,5 milijuna tweetova u vremenu od lipnja 2017. godine, vezano za najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD izaći iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Istraživanje je pokazalo da su botovi (vjerojatno) objavili 25 posto tweetova o klimatskim promjenama, a većina tih objava bila je fokusirana na negiranje globalnog zagrijavanja ili odbacivanja dokaza o klimatski promjenama.

Iako su botovi automatizirani programi za pripremu i slanje poruka, obzira na automatizaciju, na kraju ih stvarna osoba mora objaviti. Istraživači Sveučilište Brown ipak nisu mogli utvrditi tko stoji iza ovih ''botovskih'' objava.

Tijekom istraživanja Sveučilište je koristilo alat Botometer kojim su određivali vjerojatnost botovski objava. Također, otkriveni su i brojni tweetovi o ''lažnim znanostima'' koji je bilo, kako procjenjuju, 38 posto.

Zanimljivo je kako su objave koje podržavaju zaštitu okoliša vjerojatno ''prave'', tj. napisane su od strane stvarnih ljudi.

 Vezano za tu temu, otkriveno je samo 5% botovskih objava.

Kopirati
Drag cursor here to close